Възпоменателна изложба „Графика и живопис“ на Едуард Пенков откриха в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

15.09.2017 7:39

Изложбата „Графика и живопис“ на Едуард Пенков бе открита вчера в ХГ „Илия Бешков“ от главния уредник на галерията Антония Караиванова. След галериите в Бургас, Поморие, Ловеч през тази година, и залите на плевенската галерия ще светят в спомена за широката му усмивка, поетична душа на ювелирен график и гражданин на света.


Едуард Пенков ни напусна в началото на 2016 г. Той е носител на много награди за графика и екслибрис, като с творчеството си утвърждава престижа на българската екслибрис школа като една от най-добрите в света. Творбите му ще останат в световната съкровищница на изкуството.
Носител на наградите „Ловешки меч“ – за изобразително изкуство; на наградата на в. „Труд“ от Първо международно биенале на екслибриса – София, България; на Втора награда от 2-ри Международен конкурс за екслибрис – Анкара, Турция; на Почетната награда (Memorial Prize) от Първа международна изложба екслибрис с покани – Шанхай, Китай; на Почетната награда (Master Honour Prize) от 32 Изложба на международна федерация на екслибрис обществата (FISAE) – Пекин, Китай; на Регионалната награда за графика от Национален конкурс Алианц България – Ловеч.
Негови творби са притежание на Истанбулски Музей на графичните изкуства (IMOGA), художествените галерии в Стара Загора, Бургас, Ловеч и много частни колекции в страната и чужбина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: