139 години от създаването на инженерни войски отбелязаха в 55-и инженерен полк – Белене

12.09.2017 15:25

Празникът на Инженерни войски на Българската армия и 139 години от създаването им отбеляза днес, 12 септември, личният състав на 55 инженерен полк. Честването на празника започна с тържествено събрание и продължи с финална среща от ежегодния турнир по футбол между формирования от състава на полка за преходната купа на командира на полка.

Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с предметни награди и грамоти бяха наградени военнослужещи от състава на формированието, а със своя заповед командирът на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев също награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. В словото си той изказа своята признателност към личния състав за проявените всеотдайност, упоритост и отговорност в ежедневната професионална дейност и отправи пожелания за здраве и много бъдещи успехи.

„Убеден съм, че и в бъдеще ще продължавате да издигате авторитета на Българската армия и на 55 инженерен полк и да съхранявате приемствеността в традициите и бойния дух, за да бъдете пример на следващите, избрали тази професия”, каза в словото си полковник Арабаджиев.

На празника присъстваха кметът на Община Белене Милен Дулев, главен инспектор Николай Карлев и главен инспектор Ангел Спасов. Празничните мероприятия завършиха с награждаване на отбора, класирал се на първо място в турнира по футбол.

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов. Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55 понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55 инженерен полк.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: