С поредица инициативи Червен бряг ще отбележи Европейските дни на наследството

05.09.2017 11:07

Европейските дни на наследството – 2017 ще бъдат отбелязани с над 280 събития на територията на 77 общини във всички области в България. Над 100 музея, културни и природни обекти пък ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на септември. Част от проявите вече започнаха с настъпването на месеца, когато по традиция 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, едновременно насочват усилията си към популяризирането на културното наследство.

Общоевропейската тема, под която преминават Дните през настоящата година, е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“. Целта е да се насочи общественото внимание към значението на културното и природното наследство, както върху и приноса им за качествен живот и социално-икономически просперитет. В същото време темата поставя въпроса за взаимната зависимост между тях в процеса на опазването, осигуряването на достъп и популяризирането им.

От област Плевен в Европейските дни на наследството през тази година ще участва община Червен бряг, на територията на която ще се проведат поредица събития. В националния календар на събитията е включен Традиционният есенен панаир, който ще се проведе на 8 и 9 септември. На 16 септември пък е Празникът на реселешкия воден лук, организиран от НЧ „Тодор Попов 1927” – Реселец, а през този месец НЧ “Светлина 1999” – Червен бряг планира издаването на броеве 17 и 18 на „Вестник 21“. На 22 септември в Рупци ще се проведе Ден на занаятите с участието на читалища от общината. Негови организатори са НЧ „Васил Христов 1927” – Рупци и Община Червен бряг. Също така, 22 и 30 септември са обявени за Дни на отворените врати за постоянните и временните експозиции в града и общината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: