Заредени с позитивни емоции се завърнаха от Турция танцьорите от Клуб „Северняците“ – Плевен (галерия+видео)

05.09.2017 18:32


От третото си участие в Международния фолклорен фестивал в град Афионкарахисар, Турция се завърнаха танцьорите от плевенския Клуб „Северняците“. Проявата, посветена на Деня на победата – 30 август, се е провела в дните от 24 до 29 август, като участие са взели колективи от Грузия, Киргизстан, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, научихме от ръководителя на клуба Джейлян Демирев. В рамките на фестивалната програма са се провели три концерта, като по регламент всеки от съставите е изпълнил три различни 10-минутни програми, а „Северняците“ са се представили с група от 30 човека. По традиция, участниците са били приети от кмета на Афионкарахисар Бурханеттин Чобан, който е посрещнал изключително топло танцьорите, като за всеки един от тях е бил подготвен подарък – щафета суджук и кутия с локум – две от изделията, с производството на които Афионкарахисар е популярен в цяла Турция. От своя страна, Джейлян Демирев е подарил на градоначалника буркан с хубав мед – да се сеща за своите сладки приятели от Плевен, както сподели ръководителят на „Северняците“.

Винаги участваме с удоволствие в този фестивал, защото можем да разчитаме на едно невероятно гостоприемство – особено от страна на организатора на танцовия форум Мехмед Сечкин, който беше на наше разположение буквално по 24 часа на денонощие, сподели Джейлян Демирев. Той припомни, че фестивалът е без конкурсен харарактер и целта му е по-скоро опознаване на фолклора на други държави и осъществяване на контакти между колективите.

За пръв участвам на фестивал в Турция и определено съм очарована и впечатлена от посрещането там, сподели Наташка Андреева, която танцува в „Северняците“ четвърта година. Тя отбеляза, че плевенчани са имали възможността да открият и закрият фестивала в знак на уважение от страна на домакините. Мария Димитрова, за която това е втора изява в Афионкарахисар, не скри, че е влюбена в този град. Участието ни миналата година съвпадна с обявеното военно положение, но ние не разбрахме нищо – по улиците беше напълно спокойно, категорична е тя, допълвайки, че би се връщала там отново и отново. „На когото кажа, че съм била в Турция три пъти и то на един същи фестивал, всеки ме пита „Защо?“. Причината е, че тази проява е много по-различна от всички други, самите дефилета са много вълнуващи и именно там всяка държава изпъква със своята идентичност“, споделя Валентина Христова. Изумена съм от точността и организацията от страна на домакините, които знаят какво трябва да се случи буквално във всяка минута, каза още тя.

През новия сезон Клуб „Северняците“ отваря врати за нови членове. За всички над 18 години заниманията стартират на 15 септември от 19.15 ч. в Кафе-клуб „На хорцето“ във Военния клуб, а за децата – на 17 септември от 17.00 ч. отново там.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: