Институтът по царевицата – Кнежа очаква високи добиви от слънчоглед и царевица за зърно

04.09.2017 10:45

Институтът по царевицата – Кнежа очаква високи добиви от късните пролетни култури – слънчоглед и царевица за зърно. Това съобщи директорът на Института доц. д-р Монко Нанков по време на срещата с колектива с председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов. Доц. Нанков отбеляза, че през настоящата година са получени високи добиви от есенниците – пшеница, ечемик и ранните пролетни култури – овес и пролетен грах.
Обсъдена бе перспективата за цялостното развитие на института. Проф. д-р Николов беше запознат с основните направления на научноизследователската работа на учените. Дискутира се проблемът с липсата на кадри, дължащо се на ниското трудово възнаграждение. Този проблем стои и пред кадрите с висше и средно образование. Относно трудовите възнаграждения проф. д-р Николов изрази необходимостта от разработването на единна скала за определяне на трудовото възнаграждение за различните категории служители в системата, която да е обвързана с минималната работна заплата. Допълнително материално стимулиране, получено от реализирани разработки – хибриди (сортове), технологии и др. не трябва има ограничение.
Във връзка със спрените конкурси за директори в Академията, проф. Николов поясни, че ще бъдат пуснати до средата на месец Септември, след като предложи на Управителния съвет да бъдат приети няколко промени, целящи известна демократизация на процедурата: – платформите на кандидатите да бъдат публикувани; – платформите да бъдат изнесени пред научния колектив на института; – след провеждане на дискусия с кандидатите, учените, чрез тайно гласуване да изразят становището си към програмите. Становището получило най- много гласове да носи на кандидата определен брой точки (10-15), в листата за оценяване.
Заедно с колектива проф. д-р Николов посети стопанския двор и демонстративния участък, на който са представени хибридите селекция на института.
Институтът по царевицата – Кнежа е единственият в страната работещ по проблемите на царевичното производство – създаване на високодобивни хибриди; – технологии за отглеждането на царевица, в зависимост от направленията на използване и агроекологичните особености на райони. Институтът притежава и поддърга сертификати на 20 хибрида, които са включени в Сортовата листа на страната. През последните две години на 4 хибриди, селекция на ИЦ-Кнежа се извършва семепроизводство и в Р Казахстан.
През стопанската 2017 г. на института са признати 2 нови хибрида – Кнежа 461 и Кнежа 560.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: