Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” е тазгодишният носител на наградата „Нестинарка”

17.08.2017 10:55

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци от град Плевен – „Иван Вълев“, е тазгодишният носител на престижната награда „Нестинарка“. По традиция отличието се връчва по време на церемонията по откриване на Международния фолклорен фестивал от 20.00 часа на сцената на Летния театър в Морската градина на Бургас.

Наградата се присъжда за изключителен принос в областта на българското народно пеене и танцово изкуство, както и за заслуги в популяризирането и утвърждаването на българското народно творчество.

В експертния съвет, който определя носителя на наградата влизат проф. д-р Костадин Бураджиев /зам.-ректор, преподавател по дирижиране и диригент на „Академичен народен хор“ към АМТИИ – Пловдив/, Любчо Василев /зам.-председател на „Съюз на българските музикални и танцови дейци“ и директор и ръководител на ПФА „Мизия“-Търговище/, Марио Егов /ръководител на ПФА „Странджа“-Бургас/, Стоян Господинов /ръководител на ансамбъл „Добруджа“ и миналогодишен носител на наградата/ и Димитър Тонев /ръководител на ансамбъл „Атанас Манчев“-Бургас/. Експертите единодушно определиха за носител на наградата Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“-Плевен и народната певица Златка Ставрева.

Ансамбълът има заслужено утвърдено авторитетно място сред водещите фолклорни ансамбли в България. Създаден през 1959 год., Северняшкият ансамбъл представя над 6000 концерта пред милионна публика. Със своето изпълнителско майсторство музикантите, певците и танцьорите печелят сърцата на зрители и слушатели не само у нас, но и в редица страни в света – Франция, Полша, Сърбия, Швейцария, Русия, Мароко, и др.

Ансамбълът е знаков не само за град Плевен, но и за Северна България. Неговата мисия е да издирва, съхранява, развива и популяризира музикално-песенния и танцов фолклор на Централна Северна България. Цялостната дейност на Северняшкия ансамбъл в неговото съществуване и развитие е подчинена на една основна цел – проучване на традициите и популяризирането им чрез концертна дейност. Приносът на поколения творци от ансамбъла за съхраняване на бълграската фолклорна съкровищница е значим и безспорен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: