Детски творби, посветени на Плевенската епопея, ще бъдат представени в Москва, Париж и Виена

17.08.2017 13:47

Международни конкурси за рисунка, есе и песен ще бъдат организирани по повод 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години Военноисторически музеи и 40 години от построяването на Панорамата. Повече за тази инициатива, както и за други прояви, чиято подготовка е в ход по повод годишнините, споделиха на пресконференция днес кметът Георг Спартански, акад. Светлин Русев – председател на Инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея и членовете на комитета – Румен Петков и Януш Донев.

Председател на журито в конкурсите ще е акад. Русев, като в този за рисунка участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – до 4 клас и от 5 до 8 клас, а в конкурсите за есе и песен ще могат да участват младежи до 19 години. Поканени за участие ще бъдат млади творци от цяла България, както и от побратимените с Плевен градове. Стартът на надпреварата ще бъде даден на 1 септември, събирането на материали ще е до 5 ноември, след което творбите ще бъдат оценявани до 15 ноември, а на 22 ноември ще бъдат представени и резултатите. Освен председател на журито, акад. Светлин Русев ще е начело на Секция „Рисунка“, Димо Дешев – на Секция „Есе“, а Любомир Дяковски – на Секция „Песен. Предвидена е една голяма награда за трите секции, както и по три награди във всеки раздел. Идеята ни след приключването на конкурса е да представим най-добрите творби в Москва, Париж, Виена и други столици на държави, взели активно участие в Руско-турската война, сподели Румен Петков.

Също така, на 22 ноември ще бъдат представени и пощенският плик и пощенска картичка, посветени на трите годишнини. За участие в церемонията по валидирането са поканени Симеон Сакскобургготски и министъра на транспорта Ивайло Московски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: