АС – Плевен потвърди решението на ОИК по казуса с кандидатите за общински съветници от ГЕРБ

16.08.2017 12:08

С решение № 371/16.08.2017 г., постановено по административно дело № 661 по описа на съда за 2017 г., Административен съд – Плевен потвърди Решение № 392–МИ/27.07.2017 г. на Общинска избирателна комисия – Плевен, с което е оставена без разглеждане постъпила в ОИК – Плевен молба с вх.№ 470/20.07.2017 г.
Делото е образувано по подадена жалба от г-н Станислав Иванов и г-н Емил Цветков – кандидати за общински съветници в Общински съвет – Плевен на местните избори 2015 г. С Решение № 392–МИ/27.07.2017 г. на ОИК – Плевен е оставена без разглеждане молбата на жалбоподателите с която е поискано предсрочно прекратяване на правомощията на общинските съветници в Общински съвет – Плевен г-н Йордан Грижов и г-н Цветомир Генчев, поради липса на качества към момента на обявяването им за избрани за общински съветници.
След обстойна проверка за наличието на твърдените в жалбата обстоятелства и анализ на представените и приобщени към делото доказателства, съдът установи, че оспореното решение на ОИК – Плевен е издадено от компетентен орган, при спазване на изискуемата се от закона писмена форма с изложени в него фактически и правни основания, в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби и при спазване на административнопроизводствените правила при издаването му и в съответствие с целта на закона.
В оспореното решение ОИК – Плевен е приела, че за да е налице неизбираемост на определен кандидат за общински съветник към датата на съответните избори, той следва да не отговаря на някое от изискванията на чл.397 от Избирателния кодекс. Според ОИК – Плевен неизбираемост е налице в случаите, когато кандидатът за общински съветник няма право да бъде избиран, защото не отговаря на условията по чл.397 от ИК и това обстоятелство се установи едва след полагането на клетва като общински съветник. ОИК – Плевен е посочила, че представените от двамата жалбоподатели документи по смисъла на чл.30 ал.5 от ЗМСМА – съдебни решения и нотариални покани, не установяват основания за неизбираемост. Тези съображения на ОИК – Плевен са правилни и се споделят и от съда.
Административен съд – Плевен приема, че в случая не са налице основания за неизбираемост по отношение на избраните за общински съветници Йордан Грижов и Цветомир Генчев нито по времето, когато са били кандидати за общински съветници, нито след провеждане на изборите, тъй като не са представени доказателства в обратен смисъл за декларираните обстоятелства, които да са настъпили в по-късен момент. Ето защо не са налице основанията на чл.30, ал.4, т.12 от ЗМСМА – не са налице основания за неизбираемост на избраните общински съветници Грижов и Генчев в смисъла, вложен от законодателя в понятието „неизбираемост“.
Според настоящия състав на съда направените искания в подадената до ОИК – Плевен молба, въз основа на която е постановено оспореното решение, както и приложените към молбата съдебни решения, не удостоверяват „неизбираемост“ на избраните общински съветници Грижов и Генчев, нито дават права на настоящите жалбоподатели да бъдат израни за общински съветници по реда на чл.30, ал.7 от ЗМСМА. Това е така, поради следните съображения: правото на жалбоподателите да бъдат избрани на мястото на Грижов и Генчев, при евентуално предсрочно прекратяване на пълномощията на последните, не произтича автоматично от факта, че са получили съответни валидни преференции, повече на брой от избраните Грижов и Генчев, нито от факта, че е прогласено за нищожно решението на ОИК №327-МИ/27.10.2015 г., с което заличаването на жалбоподателите от кандидатската листа на ПП „Герб“ след произвеждане на изборите е счетено за невалидно. Тези два обективно съществуващи факта не са основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на вече избрани общински съветници, поради което не могат да послужат като основание за провеждане на производство пред ОИК по смисъла на чл.30, ал.7 от ЗМСМА за обявяването на жалбоподателите за избрани за общински съветници на тези основания. Те не могат според настоящия съд да реализират именно затова правата си в производство по реда на чл.30, ал.7 от ЗМСМА.
Съдът намира за установено, че Решение № 1/27.10.2015 г. на ОИК – Плевен е потвърдено в частта му по раздел V, с която са обявени поименно избраните за общински съветници кандидати на партиите и коалициите. Техния избор не е обявен от съда за недействителен, като решението в тази му част е влязло в законна сила на 02.12.2015 г. Съгласно разпоредбата на чл.177, ал.1 от АПК, решението има сила за страните по делото. Разпоредбата на чл.297 от ГПК, приложима на основание чл.144 от АПК, предвижда, че влязлото в законна сила решение е задължително за съда, който го е постановил, и за всички съдилища, учреждения и общини в Република България. С това решение е била длъжна да се съобрази и ОИК – Плевен в инициираното пред нея с молбата от настоящите жалбоподатели производство. На основание чл.460 от ИК влезлите в сила решения на съответния административен съд и на Върховния административен съд не подлежат на отмяна.
Решението по АД № 661/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен не е влязло в сила, като подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България, в срок от 7 дни от съобщаването му на страните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: