88-ми рожден ден празнува днес председателят на Клуба на дейците на културата Никола Попов. Честито!

02.08.2017 17:27

На чаша бяло вино с верни приятели, с поезията на Омар Хайям и мелодиите на старите градски песни празнува днес своя 88-ми рожден ден председателят на Клуба на дейците на културата Никола Попов.
В навечерието на Илинден своята житейска равносметка – отчет пред град Плевен, както самият той го нарече, направи пред журналисти почетният гражданин на Плевен.

Житейският път на Кольо Попов е свързан в годините със съдбата на няколко знакови за града културни института – ХГ „Илия Бешков“, читалище „Георги Димитров“ /сега – „Съгласие1869“/, Клуба на културните дейци и къща-музей „Ангел Спасов“.
Това, което малцина плевенчани знаят, е че благодарение на неговите усилия фондът на ХГ „Илия Бешков“ е обогатен с около 1000 творби на Илия Бешков. В галерията той организира юбилейната изложба на Светлин Русев по случай навършването на 50-тата годишнина на известния ни съгражданин. „Заварих в галерията около 1500 творби, а оставих повече от два пъти – високо художествени творби на най-изявените съвременни български автори“, коментира Никола Попов.
В дейността си като секретар на читалище „Георги Димитров“ /сега – „Съгласие1869“/, той отбелязва като постижения – създаването на естрадно-сатиричен състав, на естраден оркестър, както и откриването на популярната кинолектория с ръководител Георги Стоянов – Бигор.
Никола Попов не скрива удовлетворението си и от превръщането на къща-музей „Ангел Спасов“ в културна институция, желана и търсена от плевенчани и гостите на града. Той е авторът и на биографична книга за големия творец Ангел Спасов.


Като дългогодишен секретар на Клуба на културните дейци, с много енергия и желание, успях да го изведа до първо място в страната, припомня Попов. Клубът се превръща в събирателен център за творци и почитатели на различни изкуства – кино, литература, театър, музика… Негови инициативи продължават и днес да разнообразяват с качествено изкуство културния живот на града.

Никола Попов е автор и на 5 книги, но за тях и техните „герои“ очаквайте специално интервю с автора в Плевен за Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: