Младите възрожденци от Асеновци минаха „По стъпките на Апостола“

26.07.2017 17:02

В годината Левски и само дни след отпразнуване на 180 години от рождението на Апостола участниците при клуб „Млад възрожденец” – Асеновци, община Левски бяха на екскурзия, която нарекоха „По стъпките на Апостола”. Това информира ръководителят на клуба Петранка Стефанова. Възрожденците посетиха Къкринското ханче, където с интерес изслушаха беседата за залавянето на Дякона Левски, видяха леглото, където е спал; софрата с яденето; плета, на който се е закачил и са го заловили заптиетата. Впечатлени бяха от вековния бряст /сега реставриран /, който е станал ням свидетел на сцената при залавянето на Васил Левски. Младите възрожденци от Асеновци се поклониха пред паметника на Апостола, поставиха цветя и развяха българското знаме.


Следващото предизвикателство за тях, беше изкачването на 2128 стъпала до връх Шипка и обратно. Всички преминаха теста за издръжливост, влязоха и разгледаха костницата и там, където са паднали българските опълченци и за свободата на нашия народ, горе на върха, развяха българското знаме!
„Този ден ще остане за нас незабравим!”- споделиха децата на връщане.” Един ден ще разказваме на своите деца къде сме ходили, какво сме видели и научили, защото всички сме българи и трябва да знаем и помним историята!”.
От Къкринското ханче групата закупи книгата на Иван Лалев „Пътят към Къкринската голгота”, която заедно ще прочетат и обсъдят на сбирка на клуба.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: