Ценно дарение от 28 картини, дело на главния изпълнител на Панорамата, получи Община Плевен

26.07.2017 12:05
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ценно дарение от 28 творби, дело на Николай Овечкин – автор на живописната част, главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници, работил по Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, получи днес Община Плевен. То бе направено от семейство Виолета и Владимир Гуричеви, като поводът е 140-годишнината от Плевенската епопея и 40 години от изграждането на Панорамата. Изящните платна бяха подредени в своеобразна изложба във фоайето пред Заседателната зала на местната администрация, а на церемонията по връчване на дарението присъства и Иван Пивоварчук – вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

Владимир Гуричев, който е почетен гражданин на Плевен, сподели, че това е част от колекцията му от творби на Овечкин. Започнах да ги събирам през 1995 г. – две години след смъртта на Николай Овечкин, когато на пазара започнаха за излизат негови картини – основно портрети, сподели дарителят. Той не скри, че е направил всичко възможно, за да изкупи колкото се може повече от платната. По моя преценка подбрах най-добрите 31 от тях, за да ги даря на Община Плевен, посочи той, допълвайки, че три от картините се очаква да пристигнат от Москва. По думите му, най-нормалното решение е картините да останат в Плевен, тъй като Панорамата е най-мащабната работа на Овечкин. Гуричев изрази благодарност за съдействието това дарение да стане факт към българския посланик в Москва Бойко Коцев и директора на Българския културен център в руската столица Павел Васев.

„Каквото и да кажа за семейство Гуричеви, ще бъде малко. Дай, боже, повече такива почетни граждани на българските градове“, каза кметът Георг Спартански, който връчи на семейство Гуричеви почетен плакет в знак на благодарност. Той посочи, че идеята е колекцията от платна на Николай Овечкин да бъде обособена като постоянна изложба, на която посетителите на плевенската Панорама ще могат да се насладят.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: