Децата от ЦСРИ – Плевен опознават природата на уъркшоп в Дряновския балкан

24.07.2017 15:00

Със звънки гласове и дружни възгласи „Здравей, мое лято“ деца от Център за социална рехабилитация и интеграция – Плевен огласяват Дряновския балкан. 20 деца с увреждания и техните родители заедно опознават тайните и силата на природата по проект „Тридневен уъркшоп „Здравей, мое лято“, изпълняван от Сдружение „БАЛИЗ“-Плевен, финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика.

За инициативата от Дряново, с нескрит ентусиазъм разказва г-жа Габриела Аспарухова – ръководител на проекта:

„Днес е първият от трите дни, в които изпълняваме основната дейност на проектната инициатива – уъркшоп сред природата. Заложихме на тази иновативна форма на обучение с тенденция да внедрим иновативния подход устойчиво в дейността  си, също да мотивираме и други колеги да го прилагат. Целта на това начинание е да се развият и надградят умения за работа с природни материали, да визуализираме една богата палитра от идеи за занимания на деца със затруднения с естествени материали, убедени в тяхното положително въздействие върху децата. Децата да бъдат заедно, да творят и се забавляват, което ще е и тласък и в социалното им развитие.

Това е и основната цел на проектната дейност да се  стимулира цялостното детско развитие, да се формират и обогатят  знания за околната действителност, да формираме положителни нагласи към природата не само у децата, а и у техните родители. Предвидили сме успоредно със занятията да се проведат обучителни модули и на родителите, както и дискутиране на тема: „Как контакта с природата стимулира детското развитие“

Разделени на две групи по 10 участника, децата вече работят тематично и изцяло с природни материали, започнахме да изработваме много интересни неща, с които ще се похвалим на предстоящия информационен ден. След завръщането си в Плевен на 31.07.2017г. в малката зала „Гена Димитрова“ на Регионалната библиотека, организираме информационно събитие, в което ще популяризираме дейността и резултатите от настоящия проект. Заедно с колеги, представители на институции и родители на деца ще продължим да дискутираме по темата за способстването на контакта с естествената среда за цялостното детско развитие. На това заключително събитие ще изложим и творенията ни от тридневния уъркшоп.

Мястото, на което се намираме е прекрасно, съчетаващо всичко необходимо за децата – спокойствие, чист въздух, приказна природа, разнообразие в растителния свят наоколо. В близост са и уникални природни обекти, които ще посетим като част от дейността. Като цяло предстоят ни три дни наситени с много положителни емоции и съвместни дейности- разходки сред природата, организирани игри на открито, още арттерапевтични занимания,  една голяма изненада за децата  „ Горски карнавал“  и други, които ще споделим на 31.07.2017г.”.

Снимки: БАЛИЗ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: