Представители на десни формации изразиха категоричната си подкрепа към Георг Спартански

19.07.2017 12:58

Изразяваме категоричната си подкрепа към политиката, водена от кмета Георг Спартански и неговия екип. Това заяви на пресконференция в БТА днес Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“. Заедно с него в срещата с медиите, повод за която станаха скандалите покрай преобразуването на Центъра за градска мобилност, бяха още представители на ДСБ, СДС, БЗНС и „Нова република“. Нещата в община Плевен се развиват изключително успешно, като бяха преодолени опасенията от многомилионни финансови корекция във връзка с изпълнението на европроекти, припомни Зеленогорски. Той изтъкна, че в момента Община Плевен е сред десетте общини в България, които са най-стабилни финансово, като отчете това като огромен успех на кмета Спартански и служителите в общинска администрация. Нещата не се случват от самосебе си, но явно фактът, че кметът и неговият екип контролират ситуацията не се харесва на някои общински съветници, чийто очаквания вероятно са други – по отношение задоволяване на лични или групови интереси, подчерта бившият градоначалник.

Найден Зеленогорски бе категоричен, че трябва да се изясни докрай ситуацията около свикването на извънредната сесия за преобразуването на Центъра за градска мобилност и да стане ясно има или няма фалшиви подписи. Ако действително се окаже, че нещата стоят по този начин, много хора трябва да понесат и личната, и политическата си отговорност, заяви той. „Защото общинските съветници трябва да осъзнаят, че са изпратени в местния парламент да защитават интересите на гражданите, а не да търсят собствени реализации. Убеден съм, че контролните органи в България са достатъчно силни, а системните партии – достатъчно мотивирани, за да не допуснат групи по интереси да разклащат да раазклащат една или друга община“, каза още Найден Зеленогорски.

От своя страна, Христо Таслаков посочи, че случващото се с Центъра за градска мобилност е само началото, тъй като идеята на организаторите е доста по-дълбока, а след ЦГМ следва „Паркстрой“. Целта е общинските предприятия да се извадят от контрола на кмета и да минат под шапката на ОбС – Плевен, обобщи Таслаков. Като позитивен факт след развихрилите се скандали, обаче, той посочи подкрепата в социалните мрежи към кмета Спартански и неговата администрация. Почти няма отрицателни коментари или изказвания в друга посока и това е нещо много важно, защото въпросът е принципен – от едната страна имаме човек с ясна позиция, защитаващ работата, която върши, а от друга – група съветници без партийна обвързаност, които не бих искал да вярвам, че са водени само от меркантилни интереси, каза Христо Таслаков. Можеш да имаш критики или да се опиташ да промениш нещо в работата на Центъра за градска мобилност, но да смениш начина на управление на най-печелившото общинско предприятие е нещо коренно различно и обикновено подобни промени водят до тежки отрицателни резултати, изтъкна той.

Политиката стана бизнес за много хора, за които не е ясно от какви организации произхождат и по какъв начин са събрали гласове, за да влязат в Общинския съвет, каза Милчо Илиев от БЗНС. Той бе категоричен, че в местния парламент има немалко представители, дошли за реализация на нещо, което е твърде далеч от обществения интерес. „Всички ние, които произхождаме от традиционни политически партии, сме отговорни пред идеологията и избирателите ни, докато хората, извършващи това нещо, са анонимни по отношение на обществените им дела. И единственият смисъл да бъдат в Общинския съвет е да си върнат чрез политиката парите, които преди това са раздали“, каза още Илиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: