Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника на единствения град в България с името на Апостола (галерия)

18.07.2017 13:48

Единственият град в България с името Левски празнува на 18 юли – в деня на 180-та годишнина от рождението на своя патрон. Празничната програма започна с тържествено издигане знамената на Република България, на Европейски съюз и на Община Левски. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, депутатите Ралица Добрева, Владислав Николов и Васил Антонов, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев. Празничен благослов за здраве и благоденствие към жителите на град Левски отправи отец Християн, а кметът на Община Левски Любка Александрова поздрави за празника жителите и гостите на града с името на Апостола на свободата.

Днес България отбелязва годишнина от рождението на най-великия си син, а гражданите на Левски свеждат глави в знак на почит и признателност пред своя патрон, каза в словото си Любка Александрова. Тя посочи, че левчалии са благословени затова, че градът им носи името на най-достойния българин вече повече от 120 години, но са и задължени да носят това име с чест. „Нашият град това сме ние – левчалии, а този град с името на Апостола за 100 години е съграден от нищото – с голите ръце и ентусиазма на неговите жители, с работливостта и предприемчивостта им. Нашият град няма хилядолетната история на Пловдив или Търново, но за едновековната си история носи дръзновението на една млада, съграждаща себе си общност, богата на многоликост, която в дните, когато е съумяла да се обедини, винаги е успявала, разчитайки на себе си, на своите сили и ум и любовта си към това място“, обърна се кметицата към жителите и гостите на Левски. Днес, когато Левски има нужда от нас, ние сме длъжни да му дадем най-доброто от себе си, за да пребъде. Град Левски има нужда от нашите сили, ум и любов, от нашето единство и грижа за бъдещето. Само така можем да изпълним дълга си и да дадем на потомците шанса също да се родят тук, да се чувстват левчалии и да се гордеят с това, че са от града с името на Васил Левски, каза още Александрова.

Своето приветствие към събралите се на площада отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която посочи, че на този ден всички ние изпълняваме една свята традиция – да заведем нашите деца и внуци пред паметниците на Левски в цялата страна и да обясним какво е да обичаш родината си, да се бориш за свободна и независима България. „Днес е ден за разговор с Апостола на свободата. Апостоле, изпълни се мечтата ни да имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в тази дума, а още по-трудно се борят за нея. Твоите завети звучат сякаш за нас са писани”, каза вицепрезидентът. Според Илияна Йотова 180 години по-късно имаме нужда от силни хора – не само лидери, а водачи, и е пораженчество да мислим, че сме изпълнили националните цели и нямаме кауза.
„Разделението е сложило тежък отпечатък върху институциите. Клетвите за единодействие са пред камерите, а после делата ги унищожават и раждат недоверие. Противопоставянето не ражда развитие, омразата не може да сплотява”, категорична беше Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента бъдещето на България изисква да кажем честно как ще живеем през следващите години. „Ще има ли работа и перспектива за младите българи, за да спрем „изтичането на нацията“? Ще се справим ли в действителност с корупцията, която обезверява и плаши предприемчивите хора? Каузата вече е да преодолеем нихилизма и недоверието, да изградим съгласие въпреки различията”, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че Дякона присъства като икона навсякъде около нас – в народната признателност и в представите ни за вечност.
„Никой не дръзна през годините да оспори неговия образ, каквато съдба сполетя други герои. Мнозина искат и днес да го сложат на ревера си като знак за собствения си патриотизъм, в който не вярват, но обичат често да говорят. А имаме право да го наричаме свой и наш, ако можем да проумеем и изпълним завета за себеотрицание, саможертва, вярата в хората и бъдещето на България”, каза Илияна Йотова.
С почит и признателност към живота и делото на Апостола, гражданско поклонение за пореден път обкичи с цветя и венци паметника на Васил Левски на гаровия площад.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: