Д-р Калин Поповски: Болниците у нас се нуждаят спешно от средства

29.06.2017 17:01

Болниците в България спешно се нуждаят от средства. Дори могат да излязат в процес на несъстоятелност, тъй като те са търговски дружества. Това заяви в студиото на „Денят ON AIR“ по телевизия Bulgaria ON AIR д-р Калин Поповски – народен представител от Обединени патриоти. Той е член на комисиите по здравеопазване и по труда, социалната и демографската политика на 44-тото Народно събрание.
На последното заседание на здравната комисия попитахме управителя на НЗОК кога ще бъдат разплатени онези 30 млн. лева надлимитна дейност. Неговият отговор беше, че Надзорният съвет на Касата решава този проблем, посочи депутатът.
Калин Поповски сподели също, че предстои нова здравна комисия и решение трябва да бъде взето в най-кратък срок, защото Лекарският съюз с право претендира за въпросните суми. За лимитите на болничните заведения Поповски коментира, че трябва да бъдат обсъдени отново всички възможни варианти, тъй като разликата за държавните и частните болници ще бъде огромна.
За държавните и университетските болници би било добре лимитите да отпаднат. Те няма как да затворят врати, когато таванът бъде достигнат. От друга страна, една частна болница може да си позволи да затвори врати пет дни преди края на месеца, ако достигне своя лимит без да е необходимо да отговаря пред никого, обясни той.
По-рано стана ясно, че управителният съвет на Българския лекарски съюз категорично отказва да подпише анекса на НЗОК, предвиждащ лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи.
Д-р Калин Поповски коментира още и сагата с избора на изтребители, като беше категоричен, че служебното правителство на Огнян Герджиков не е трябвало да предприема никакви действия. В никакъв случай не твърдя, че сделката е лоша. Но работата на едно служебно правителство е да създаде благоприятна среда за предстоящи избори, не да решава подобни казуси за милиарди, отсече Поповски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: