Румен Петков: Страната ни може да влезе като съсобственик в „Белене“ с повече от 2.5 млрд лв., които вече сме вложили в инфраструктура и двата реактора

27.06.2017 11:11

България е на път да постигне доброто решение за изграждането на нови електроенергийни и газопреносни мощности. Страната ни може да влезе като съсобственик в „Белене“ с 2.5 милиарда лева, които вече сме вложили в инфраструктура и двата реактора. Това зави в ефира на БТВ Румен Петков – член на ИБ на АБВ. Той бе категоричен, че решението страната ни да не дава допълнителна държавна гаранция на бъдещия инвеститор, също е правилно и е съобразено с националните ни интереси. „Всъщност България може да влезе като собственик в изграждането на АЕЦ “Белене“ с повече от 2.5 милиарда лева, които вече сме вложили в инфраструктура и реактори. Това, което сме чули от правителството е, че се търси стратегически инвеститор за „Белене“. Разбира се, че не трябва да се дава държавна гаранция, разбира се и че не трябва да се допуска по никакъв начин държавата да поема ангажимент да изкупува електроенергията, която ще се произвежда от централата. Позицията на ресорния министър Теменужка Петкова е много добра от гледна точка на защита на обществения и национален интерес. Мисля, че след много трудности и много грешни ходове и много голямо, от нищо непродиктувано, забавяне, сме на път да намерим силното решение за енергетиката ни и АЕЦ „Белене“, за което ние от АБВ винаги сме апелирали през годините.

Встрани от темата Петков бе призован за коментар и за напрежението в МВР и готовността на служителите за протести, заради липсата на развитие по настояването им за повишаване на трудовите възнаграждения. „С болка и съжаление трябва да кажа, че мотивите за техния протест са повече от разбираеми. От 2008 година насам, почти не им е повишавана заплатата. От 2008 година в сграден фонд е инвестирано минимално. От тогава насам, те практически сами отговарят за облеклото си, за част от снаряжението. Това не е нормално. Какво означава вътрешният министър да не се е виждал със синдикатите? Какво означава да се каже: “Да де, ще им увеличим заплатите, но синдикатите да кажат от къде ще се вземат средства“? Ако я докараме до там синдикатите да определят бюджетирането на министерството, което и да е то, то тогава министърът става излишен. Аз много се надявам правителството да реши въпроса, за да не се стига до там, на връх професионалния празник на полицията, да започне една серия от протести, от която нищо добро няма да последва“, заяви той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: