В Плевен показват творби от Златния фонд на ОББ

23.06.2017 9:54

Обединена българска банка /ОББ/ представя в Плевен най-ценните експонати от Златния фонд на своята колекция в изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“. Идеята е колекцията да достигне до всички краища на България чрез пътуващи изложби. За целта са избрани 13 града и Плевен е един от тях! Изложбата бе представена в ХГ „Илия Бешков“ при изключително голям интерес. Гост на откриването бе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев.


„Имаме възможност да представим една наистина уникална колекция, която може да се види изключително рядко. Защо казвам това? Защото изключително рядко в България една финансова институция да обърне внимание и да инвестира в изкуство по такъв впечатляващ начин. Най – интересното в случая е, че ОББ е подбрала не само една прецизна колекция от класици на българското изкуство и съвременно изкуство, но и добрия замисъл на проекта „НЕ/ПОЗНАТИ“. Колекцията е подготвена в един мобилен вид, в който тя пътува из цялата страна и радва почитателите на изкуството. Благодарни сме, че Плевен е един от градовете, в които изложбата гостува“, каза при откриване на експозицията Мирослав Минчев, директор на ХГ „Илия Бешков“.
Към присъстващите се обърна и кметът на общината Георг Спартански, който също отбеляза уникалния характер на изложбата и благодари на организаторите за представянето й в Плевен.


Специално за откриването на изложбата в Плевен пристигна Франк Янсен – представител на банковото ръководство и член на УС на ОББ. Той отбеляза, че на практика това е първото му официално представяне като член на управителния съвет на ОББ и е щастлив, че това се случва именно при представянето на „НЕ/ПОЗНАТИ“.
Колекцията на ОББ наброява 225 произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети. Всички те са били част от интериора на различни клонове на ОББ. В Плевен банката представя 47 от картините. Това са непознати картини на известни автори – съвременници и класици.


В годината, в която се навършват 140 години от Освобождението на Плевен, ОББ представя живописни платна, възпяващи подвига на Плевенската епопея, наред с другите творби от ценната си сбирка. Вдъхновеното от Освободителните борби платно „Освободителите“ на Александър Поплилов заема своето достойно място в Златния фонд от Колекцията на ОББ. Друго произведение, посветено на освобождението на града, е платното „Освобождението на Плевен“ на доайена на художниците в Троян Григор Първев. Град Плевен е и родно място на именития живописец, представен в изложбата – Николай Русчуклиев, а талантливият пейзажист Марко Монев е роден в с. Гостиля. Най-ранната творба от колекцията е рисувана точно преди 100 години – това е „Военен обоз“, дело на Васил Маринов. Най-късните произведения са от 1996 г. Специално за изложбата е изработена и тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез нея, придружена от аудио описание, ОББ дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.


Освен творбите на класици и съвременници, в Плевен са показани и подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и други предмети.
Картините от Златния фонд на ОББ ще останат в ХГ „Илия Бешков“ до 8 юли. Входът е свободен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: