Институциите да се произнесат по темата за санирането, призова председателят на ОбС – Червен бряг

17.06.2017 13:09

Свидетели сме на тиражирането на една огромна манипулация, която върви във Фейсбук пространството, като обвиненията определено не отговарят на действителността. Това заяви на пресконференция председателят на Общински съвет – Червен бряг Ивайло Иванов по повод прословутото саниране на трите многофамилни къщи, в които живеят общински служители – включително и самият той. Иванов бе категоричен, че ОП „Региони в растеж“ е била популяризирана добре в Червен бряг, а не както твърдят опонентите на общинското ръководство. Той припомни, че програмата стартира през август 2015 г. и приключи май 2016 г. Това е период, в който всички необходими изисквания, свързани с визуализация на програмата са изпълнени – имаше обявления в местната телевизия и на страницата на Община Червен бряг, а също така в жилищните блокове бе проведена масова информационна кампания, каза председателят на местния парламент. По думите му, на входа на всеки един жилищен блок в Червен бряг е била залепена обява с условията, необходими за кандидатстване по програмата. Истината е, че хората са наплашени и много трудно успяхме да ги убедим да кандидатстват, като страховете им бяха заради слуховете, че едва ли не ще им вземат апартаментите, а също и поради факта, че ще се повишат данъците на жилищата им, което е съвсем естествено, посочи Ивайло Иванов. Председателят на ОбС – Червен бряг не скри, че е имало и такива кандидати, които впоследствие са се отказали – било то поради неразбирателство между живущите в съответната сграда или именно заради по-голямата данъчна тежест.

Европа определя критериите, по които се кандидатства, а управляващият орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, определя средствата, които са необходими за санирането на всяка една къща, така че тук важи правилото че който дава парите, той определя начина за разходването им, каза още Иванов, като отхвърли твърденията, че сумата за саниране на многофамилните жилищни сгради е 300 000 лева. Тази сума е заложена по проекта, но тя няма да отиде за санирането им, категорично заяви той и допълни, че Общината не се ощетява по никакъв начин. Тъкмо напротив – тук ще влязат пари и ще се създадат работни места, така че Община Червен бряг само може да спечели от подобни проекти, подчерта шефът на местния парламент.

„Разбирам, че някои хора говорят под влияние на емоциите и нямам намерение да промотирам това, което те лансират като единствено правилно и морално, според тях. Ще дойде време, когато мнозина ще се срамуват от това, което са казали, защото то по никакъв начин не отговаря на истината. Призовавам институциите да излязат със становище по темата, защото именно те са органите, които могат да дадат оценка дали нещо е законно или не“, апелира председателят на ОбС – Червен бряг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: