Изложба със снимки на Георги Парцалев откриха в Левски

15.06.2017 11:00

Изложба на 13 снимки от сценичните превъплъщения на Георги Парцалев откри на 13 юни в НЧ „Георги Парцалев 1901” – Левски председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова в рамките на фестивалната програма на Театралния фестивал на самодейните комедийни състави „Парцалев” 2017. Изложбата се показва с любезното съдействие на Сатиричен театър „Алеко Константинов” – София . През 1956 г. Георги Парцалев е сред първите актьори, станали звезди в театъра и киното, назначени в новосъздадения Сатиричен театър заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Изключителните му роли в „Михал Мишкоед”, „Големанов”, „Ревизор”, „Смъртта на Тарелкин”, ”Чичовци”, „Баня” и много други радват и днес.
Дискусия „Какво знаем, или не знаем за Георги Парцалев?” с участието на ученици от СУ „Крум Попов“гр. Левски и ПГСС “Н. Вапцаров“ гр. Левски, Милена Митова, Илхан Мюртезова и Илиян Йорданов се проведе на 14 юни в читалището. Спомени от личните си срещи с легендата на българската комедия разказаха на учениците Милена Митова и Илиян Йорданов.


Пред 92-я рожден ден на големия Парцалев в родния град Левски помнят и преразказват спомените на Станка Тошева, приятелка на Парцалев от детските години. „В тогавашното село Левски той беше едно от най-изтъкнатите деца самодейци. Декламираше стихотворения, участваше в пиеси и по-късно, като ученик в гимназията, самият той поставяше комедийни пиеси. Имаше невероятно присъствие на сцената – и сценично и човешко…”.
Учениците от ОУ „Максим Горки” – Левски зарадваха публиката с постановката „Василиса Прекрасна” снощи. Днес ще има прожекция на филма „Тримата от запаса“ с участието на Георги Парцалев , а вечерта НЧ „Съгласие – 1887” – Дебелец ще представи постановката „Големанов”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: