Излюпиха се първите пеликанчета в Природен парк „Персина“

14.06.2017 11:25

Излюпиха се първите две къдроглави пеликанчета от новосформираната през 2016 г. колония, разположена на една от изкуствените платформи, построени преди 5 години от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на Природен парк „Персина“ в блатото Песчина на остров Персин (Белене).
Преди седмица през една от уеб камерите, разположена в Поддържан резерват „Персински блата“ бяха наблюдавани двете малки пеликанчета и в началото на седмицата екип на БДЗП успя да ги види „на живо“ от наблюдателната кула.
Към момента в колонията има 3 двойки къдроглави пеликани и една двойка розови пеликани – вид, който е изчезнал като гнездящ в нашата страна, което прави успеха още по-значим за природата на България. Екипите на БДЗП и ДПП „Персина“ продължават да наблюдават от близо колонията и да следят ситуацията в нея.
За втора поредна година новосформираната колония от къдроглави пеликани в блатото Песчина на остров Персин успява да отгледа малки. Това е огромен успех за природозащитата в България, защото до миналата година единственото място в страната ни, където гнездяха къдроглави пеликани беше езерото „Сребърна“. След почти 60 години прекъсване, видът започна да строи гнезда и вече да отглежда поколение и на създадените с помощта на човека изкуствени платформи в блатото Песчина.
Розовите пеликани гнездят за първи път в Персина, като за последните няколко десетилетия са известни малко на брой опити за пристъпване към гнездене на вида в езерото Сребърна, но повечето от тях неуспешни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: