Интермес

Над 17 000 души в област Плевен са с диагноза диабет

14.06.2017 12:47

„В България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет. Цифрите за област Плевен също са тревожни – болните от диабет в областта са над 17 000 души. От тях 1041 са на инсулин, от които 122 са деца. Новорегистрираните случаи на диабет от началото на 2017 година са вече 1 596 души, от които 110 са на инсулин.“
Тревожната статистика обяви пред медиите днес Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, под чийто патронаж за втора поредна година в областния център се провежда национална работна среща, посветена на проблемите на диабета. Организатори на форума под мотото „Заедно можем повече“ са Сдружение „Диабет“ – гр.Плевен, съвместно с Клиниката по ендокринология на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” – гр.Плевен. За участие в срещата днес в града пристигна и председателят на Българската Асоциация „Диабет” Красимир Кънев.


Здравната среща започна в 10,00 ч. в зала „Плевен“ с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св.Троица“. Сред официалните гости, уважили срещата, бяха заместник областният управител Татяна Божинова, Стефан Захариев – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Плевен, д-р Атанас Гарев – директор на Регионалната здравна инспекция, представители на здравни институции. Свои представители имаха и всички регионални клонове на Сдружение ”Диабет”.
Форумът откри Даниела Илиева – председател на Сдружение „Диабет“ – Плевен, която благодари за подкрепата и разбирането, която Сдружението получава в Плевен. Илиева подчерта, че със съдействието на Председателя на Общинския съвет средствата за подпомагане дейността на диабетната организация са увеличени.


За диабета като социално значим проблем говори председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който благодари за честта за втора поредна година срещата да се провежда под негов патронаж. „Радвам се, че тази инициатива преминава при такъв огромен интерес и успя да се утвърди като една хубава и полезна проява“, посочи Мартин Митев. „Диабетът е едно от най-честите-хронични заболявания особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване. От друга страна изисква много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Държавата от своя страна прави каквото е възможно и каквото е по силите й“, заяви още Мартин Митев. Той посочи още, че основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страха от тази диагноза в цялото семейство. Обикновено родителите и пациентите са шокирани, започват да търсят причини – първо в себе си, да имат чувство за вина, че не са могли да предотвратят заболяването, чувстват се безпомощни и не знаят дали ще се справят в бъдеще. Именно за това трябва много да се говори, да се обясни спокойно – както от лекарите, така и от всички обществено ангажирани с проблемите на здравеопазването институции – включително и общините. „Тук е мястото и на общините чрез своите възможности да разработят информационни програми за рисковете и начините за премахването им с цел предотвратяването на диабета. Много е важно също да се научим как да преодоляваме ежедневните конфликтни и стресови ситуации чрез диалог и да разбираме повече правото на другите“, каза още председателят на местния парламент.


Приветствени думи към участниците отправиха и председателят на Българската Асоциация „Диабет” Красимир Кънев и заместник областният управител Татяна Божинова. Форумът продължи с лекции от специалистите от Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен, като първата тема беше представена от проф. Димитър Господинов – началник на Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ – гр.Плевен. Проф. Господинов говори по темата „Кожни промени при захарен диабет”. Темата за диабетните усложнения и съвременните възможности за превенция и лечение представя доц. Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Д-р Г. Странски” – Плевен и доцент към катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” на Медицинския университет. Като лектори в срещата участват още д-р.Гинка Раянова /Клиника по ендокринология/, ст.м.с Катя Хинкова /Клиника по ендокринология/ и д-р Силвия Ганева /Клиника по ендокринология/, д-р Елена Първанова /клиничен психолог/.
Форумът ще бъде закрит в 16,00 часа с обсъждане на организационни въпроси, свързани с дейността на диабетните организации.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: