Петима плевенски творци сред номинираните в конкурса на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика

09.06.2017 17:03

Вчера в Художествената галерия в Ловеч бяха връчени наградите от националния конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика за Северозападна България. В продължение на две календарни години (2017-2018) на територията на страната, съвместно с регионалните групи към СБХ, се провеждат поредица от регионални изложби, като другите градове са Русе, Сливен, София, Стара Загора и Добрич.

Наградите връчи изпълнителният вицепрезидент на „Алианц България Холдинг“ АД Стефан Стефанов. Той подчерта, че творбите се оценяват от компетентно жури, което е в различен състав за всяка от шестте представителни изложби. Това са изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата, което присъжда по една награда за всеки от разделите живопис, скулптура и графика. С Регионалната награда за живопис бе отличена картината „Ветровити пясъци“ на Валентин Узунов, за графика – „Прометей“ на Юлиан Йорданов и за скулптура бе отличена творба на Николай Маринов.
Бяха връчени и 10 номинации, като сред номинираните в авторитетния национален конкурс са и петима плевенски автори. Това са Майя Ананиева, Хинко Хинков, Иван Велчев – Йово, Христо Атанасов и Невелина Янакиева. Всички наградени и номинирани автори участват в заключителната изложба на конкурса през 2018 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: