Плевенският Архив награди свои дарители, читатели и приятели (галерия)

09.06.2017 15:03

Ден на отворените врати организира днес Държавен архив – Плевен. Поводът бе отбелязването на Международния ден на архивите – 9 юни. За празника плевенските архивисти подредиха изложба, в която представиха документи и фотоси, свързани с дейността на учреждението, а също така показаха апарати и пособия, с които са си служили техните колеги в годините назад.


Гостите на Държавен архив – Плевен бяха приветствани от неговия началник Маринела Йорданова, която разказа повече за идеята за честването на Международния ден на архивите. По време на Международния конгрес на архивите във Виена през 2004 г. двете хиляди участници приемат резолюция, която поставя пред Обединените нации искането да се учреди Международен ден на архивите. Генералната конференция на ЮНЕСКО обявява по време на своята 33-та сесия, състояла се в Париж през 2005 г., че 27 октомври ще бъде Световният ден на аудиовизуалното наследство. Този международен ден веднага се превръща в повод да се покаже пред публиката значението на аудиовизуалните архиви и още един способ, за да се насърчи опазването на тези архиви. Още тогава, обаче, е изтъкнато, че тези архиви не са единствените, които имат нужда от специално внимание. По тези причини, по време на своята генерална асамблея през ноември 2007 г., Международният съвет на архивите решава да лансира идеята за Международен ден на архивите на 9 юни. Тази дата е избрана, тъй като МСА е създаден под егидата на ЮНЕСКО именно на 9 юни 1948 г. Този избор е одобрен от изпълнителния комитет на МСА и приет от цялата архивна общност.

На събитието ръководството на плевенския Архив връчи и грамоти на най-заслужилите свои дарители, читатели и приятели за миналата 2016 г. Отличието за читател на ДА – Плевен получи бившият служител на Архива Здравка Балабанова. Няколко бяха грамотите за приятел на плевенския Архив, като те бяха връчени на НЧ „Пробуждане 1897“ – Пелишат с председател Юрий Мичев, бившия ръководител на Държавен архив – Плевен Добринка Игнатова, Пламен Петков и колектива на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен. За дарител на 2016-а бе определен Георги Бирданов, дарил ценни документи, свързани с историята на село Рибен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: