Важно! РУО – Плевен излезе с указания към завършващите 7 клас ученици

08.06.2017 14:58

През настоящата учебна година учениците от VІІ клас завършват основно образование. За да  продължат образованието си в по-горен етап всички седмокласници задължително да кандидатстват в неспециализираните училища, независимо дали са участвали в националното външно оценяване. Това са налага от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва в седми клас.

Всеки ученик следва да  подаде заявление за участие в  първи етап на класиране за прием  в неспециализираните училища, за профилирани паралелки на средните училища и/или за паралелки по професия и специалност в професионални гимназии и средни училища, по държавен план-прием за учебната 2017/2018 година. Информация за паралелките в които  ще се извършва държавен план-прием можете да намерите на сайта на РУО-Плевен, в раздел Прием.

За участие в държавния план-прием в VIII клас учениците, успешно завършили VII клас, подават до началника на регионалното управление на образованието следните документи:

  1. заявление за участие в класиране (по образец) с подредени желания;
  2. копие на свидетелство за завършено основно образование;
  3. копие от служебна бележка за резултатите от положените изпити за проверка

на способностите;

  1. медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите за специалности от професии, като без него желанието за професионална паралелка няма да бъде отчетено при класирането.

При изписване на желанията си кандидат-гимназистите трябва да подредят желанията си не само по училища, но и по паралелки, тъй като различните паралелки се класират с различни балообразуващи предмети. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението.

При подаване на заявление е необходимо предварително да бъдат добре  обмислени желаните специалности по професии и/или профили, както и тяхната поредност при подреждането, като се започва от най-предпочитаните профили, професии/специалности.

За кандидатстване в друга област учениците подават заявление в съответната област. Допустимо е едновременно да се кандидатства в област Плевен и в друга област.

Документите се подават в периода от 16 до 22 юни 2017 година включително, в училища-центрове.

Работно време за приемане на заявленията  е от 8.00 – 18.00 часа. 

Формуляр за заявлението може да получите на място в училището-център или да го изтеглите от сайта на РУО – Плевен.

Заявление за участие в прием за учебната 2017/2018 година може да се подава на хартиен носител или електронно.                                 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: