Много емоции предложиха тазгодишните Панаирни дни в Гулянци (галерия)

29.05.2017 16:11

В дните от 26 до 28 май Гулянци празнува 16-ите по ред Панаирни дни. Традиционният майски празник бе изпъстрен с културни и спортни прояви, организирани от Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков”. Начало на Панаирните дни сложи кмета на общината Лъчезар Яков. Той изрази надежда, че всеки ще открие своите вълнуващи моменти и пожела много настроение на малки и големи.


Начало на тридневното веселие сложи концертът на самодейните колективи и изпълнители при читалище „П. Р. Славейков”, със специалното участие на децата от ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци. Местните таланти създадоха чудно настроение у публика и гости, което преля в кръшни хора с фолклорната програма на Димитър Аргиров, Соня Чакърова и танцьори от ансамбъл „Гоце Делчев” гр. София.
Акцент във втория ден беше Събора на народното творчество, който се провежда за 14-ти пореден път в рамките на панаира. Проявата е уникална с това, че събира фолклорни колективи от близо и далеч, които огласят с песните си и веселят с танците си жителите и гостите на Гулянци през целия ден. И през тази година около 300 певци, танцьори и инструменталисти от общината и областите Плевен и Ловеч се качиха на сцената на НЧ „П. Р. Славейков”. Всички бяха наградени с грамота и тематичен сувенир за спомен.
Паралелно със събора се проведоха Турнир по шахмат и футболна среща между детските отбори на ФК „Вихър” Гулянци и ФК „Спартак” Плевен. Терен на спортните прояви беше новия комплекс в гр. Гулянци, който за по-малко от година доказа функционалността и необходимостта си – ежедневно там се провеждат тренировки, спортни състезания и футболни срещи.
На първо място в шах-турнира се класира Андрей Хорев, след оспорвани срещи втори остана Валери Диков, а трети Владимир Маринов и тримата от с. Милковица. На четвърто място се класира ветерана на турнира – 80 годишния Драган Лунганов от Гулянци. Турнира по шах е съпътстваща проява на Панаирните дни още от първото им издание. Много от шахматистите не са пропускали участие през всичките 16 години досега.
Футболната среща между детските отбори на ФК „Вихър” Гулянци и ФК „Спартак” Плевен премина изключително динамично и оспорвано, но в спортсменския дух на приятелството. Домакините си извоюваха победа с 4:2. Кмета на общината награди двата отбора с купи и топки. Вторият панаирен ден завърши на площада с концерт на Трио „Трима и приятели”.
Следващият ден бе посветен на най-малките жители и гости на Гулянци. Ежегодно за тях общината и читалището организират детско утро „Децата на Гулянци пеят, творят и мечтаят”. На сцената се изявиха малчуганите от детските градини в Гулянци, и Милковица, както и много индивидуални изпълнители. Участниците в детския празник получиха подаръци и лакомства от общината. Неделния ден продължи с безплатно 3D кино за малки и големи. Кино-маратона е новост за програмата на панаира и се приема с изключителен интерес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: