Юбилеен концерт на Ванко Найденов представя днес Плевенска филхармония

26.05.2017 7:14

Днес от 19.00 в зала „Катя Попова“ ще бъде изнесен юбилеен концерт на Ванко Найденов, съобщават от Плевенска филхармония. Концертът ще бъде под диригентството на Деян Павлов, солист ще е Николай Моцов – тенор, а участие ще вземат и изпълнителите от ОХ „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева! Ще бъдат изпълнени симфонични пиеси от автора. Билети на касите на Плевенска филхармония.

Ванко Найденов e композитор, диригент и педагог. През 1962 г. завършва Държавната консерватория с духови инструменти, след което учи композиция и дирижиране. Съосновател и преподавател в Средно музикално училище „П. Пипков“ – Плевен; артист-оркестрант в Софийска филхармония; референт в Комитета за изкуство и култура и участник в създаването на Плевенска опера „Хр. Бръмбаров“. От 1970 г. живее в Техеран – Иран. Преподава в Музикалното училище и в Техеранския университет – факултета за изящни изкуства. Диригент на Симфоничния оркестър на Националното радио и телевизия на Иран. Доктор по музика на Техеранската академия на науките.
Ванко Найденов е автор на музиката за 25 филма, сериали и телевизионни предавания, музика за театър, над 50 песни за деца; пиеси за хор и оркестър, камерни пиеси, симфонични творби.
Носител е на награда за музика от Международен филмов фестивал в Токио (1982) и на Почетен диплом от държавния глава на Иран за принос в музикалния живот на страната (1986).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: