В Москва откриха официално руско-българската изложба „За други своя…“

26.05.2017 9:07

Изложбата „За други своя… 140 години от войната за Освобождението на България 1877-1878 г.” бе открита вчера в Москва. Тя е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей – Плевен. Съвместният руско-български проект бе представен в залите на Държавния исторически музей на Русия, а сред официалните гости бяха заместник-председателят на Правителството на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, Министърът на културата на Русия Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, посланикът на България в Москва Бойко Коцев, представители на побратимените с Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон. Почетни гости на церемонията бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.


Пред гостите вицепремиерът Дмитрий Рогозин разказа история, свързваща семейството му със събитията отпреди 140 години. Той заяви, че Русия винаги е бил водена от безкористни мисли да помага на своите съюзници. „Ние никога няма да забравим подвига на великите руски воини, ние никога няма да забравим и нашите славянски братя, на които помогнахме безкористно, а не с идеята да разширяваме границите на нашата империя“, заяви Рогозин.


Икони на главнокомандващия Руската Дунавска армия Велик княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейски екипаж, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен, са част от общо 47-те експоната от фонда на РВИМ – Плевен. Показани са също снимки на архитектурно-скулптурни паметници и братски могили на руски воини, също от фонда на плевенския музей.
Изложбата ще остане в залите на руския музей до 4 септември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: