С поредица прояви отбеляза патронния си празник УАГ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия

25.05.2017 13:45

С поредица мероприятия Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия отбеляза 25 май – Ден за преклонение пред паметта и героичната гибел на Георги Бенковски – ръководител на Априлското въстание и патрон на Учебната авиационна група. Началото на честванията бе поставено на 23 май с тържествен строй и поднасяне на цветя на паметника на Георги Бенковски, издигнат във войсковия район. Командирът на УАГР полк. Петър Банков награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. Николай Минчев – старши експерт в „Център за подготовка и обучение” изнесе исторически доклад за делото и героичната гибел на Бенковски.


На 24 май мероприятията продължиха в гр. Тетевен. Там се проведоха спортни срещи по тенис и футбол, в които взеха участие военен спортен клуб „Георги Бенковски” и общинските отбори. Вечерта на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка. На 25-ти май, в местността „Костина” в с. Рибарица, с почетен караул бяха отдадени военни почести и положени венци в знак на преклонение. С историческа възстановка на събитията от 1876 год. членовете на дружество „Традиция” пресъздадоха последните мигове от живота на Георги Бенковски.


Учебна авиационна група „Георги Бенковски” е продължител на дългогодишните традиции на военновъздушните школи и училища. През 1946 год., на общо събрание на Народното военновъздушно училище е взето решение чрез гласуване за патрон да бъде избран водачът на Априлското въстание – Георги Бенковски. От тогава училището носи неговото име. През 1950 год. датата на неговата гибел – 25 май официално е обявен и се чества като патронен празник.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: