Руско-българската изложба „За други своя…“ отваря врати в Москва днес

25.05.2017 7:22

Изложбата „За други своя… 140 години от войната за Освобождението на България 1877-1878 гг.” ще бъде открита официално днес в Москва. Тя е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей – Плевен. Икони на главнокомандващия Руската Дунавска армия Велик княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейски екипаж, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен, са част от общо 47-те експоната от фонда на РВИМ – Плевен. По време на изложбата ще бъдат показвани снимки на архитектурно-скулпторни паметници и братски могили на руски воини, също от фонда на плевенския музей.

Официалното откриване на съвместния руско-български проект ще се състои в 16.00 ч. в залите на Държавния исторически музей на Русия. Участие са потвърдили Заместник-председателят на Правителството на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, Министърът на културата на Русия Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, Посланикът на България в Москва Бойко Коцев, Директорът на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев, представители на побратимените с Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон.

Почетни гости на церемонията ще бъдат кметът на Община Плевен Георг Спартански, който ще произнесе приветствено слово, и председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев. Със свои изпълнения ще участва и камерен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” – Плевен. Изложбата ще остане в залите на руския музей до месец октомври.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: