Клетва пред паметта на героите от Априлското въстание положиха възпитаници на СУ „Георги Бенковски“ – Плевен

25.05.2017 17:45

По повод 141-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски, на 25 май в местността Костина – с.Рибарица, тетевенци и гости на общината сведоха глави пред паметта на загиналите герои. Проведе се възпоменателен митинг, на който присъстваха: кметът на община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, зам.-кметовете Борис Врабевски и Тони Стоев, кметът на община Панагюрище – Никола Белишки, генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на ВВС, полковник Петър Банков – Командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева и др.
Думи на признателност към делото на Априлци поднесе – д-р Бояджиева, след което проф. Христо Матанов запозна присъстващите с част от историята на Априлското въстание и припомни живота и славното минало на един от най-великите революционери – Гаврил Груев Хлътев, който остава в историята под името Георги Бенковски. Клетва пред паметта на героите от Април 1876 г. положиха възпитаниците от СУ „Георги Бенковски“ – Плевен.
След поднасянето на венци и цветя пред паметника на войводата, представители на клуб „Традиция“ пресъздадоха последните минути от живота на водача на Априлското въстание.
Георги Бенковски е убит след предателство, пронизан от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Великият българин е предаден от дядо Вълю и загива в Тетевенския балкан, край река Костина. Като доказателство за неговата смърт, главата му е отрязана и изпратена в София, като преди това е измита в „Кървавото кладенче“, което се намира в близост до лобното му място.
Възпоменанията по повод смъртта на Бенковски започнаха още вчера/24 май/ с Тържествена заря-проверка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: