За трета поредна година Плевен е домакин на фестивала „Любимото ми хорце“

25.05.2017 13:10

За трета поредна година Плевен ще бъде домакин на Националния фестивал „Любимото ми хорце“. Повече за проявата, която ще се проведе на 3 юни, събота, от 10 ч. в Летния театър в „Кайлъка“ сподели организаторът на фестивала – ръководителят на Клуб „Северняците“ – Плевен Джейлян Демирев. По регламент и тази година на плевенска сцена ще се изявят 20 клуба от цялата страна – както от нашия град, така и от София, Бургас, Пловдив, Враца, Разград, Елин Пелин, Попово, Ловеч, Лом, Монтана.

Фестивалът няма конкурсен характер, като Демирев за пореден път сподели своето мнение, че подобни фестивали за клубовете за народни хора не трябва да бъдат със състезателен елемент. Нека конкурсите останат за професионалните танцови състави, като в тази посока работим и в Асоциацията на хореографите, в която съм член на Управителния съвет, отбеляза ръководителят на „Северняците“. Всеки от участниците ще има време от 3 до 8 минути, в което ще може да представи колкото хорца желае, били те автентични или с лека обработка. В повечето фестивали едно от условията е едното от представяните хора да е от съответния регион, в който се провежда фестивалът, но ние решихме да дадем пълна свобода на клубовете и да изиграят наистина своите любими хорца, посочи Джейлян Демирев.

Старт на фестивала ще дадат танцьорите от „Северняците“. Демирев сподели, че на сцената ще излязат 250 негови възпитаници, които ще изпълнят автентични хора, както и хореография с акцент върху мъжкото участие в клубовете за народни хора. Не е тайна, че навсякъде е факт липсата на мъже в клубовете и точно поради тази причина решихме първото хоро, което ще представим, да бъде ситно мъжко, но то да бъде изтанцувано само от жени, сподели ръководителят на „Северняците“. Той загатна, че организаторите подготвят и голяма изненада за финал на фестивала, която, обаче, остави в тайна. Джейлян Демирев отправи специална благодарност към спонсорите на фестивала, без които реализацията му нямаше да бъде възможна, а именно „Импорт Експорт 2000“, „Сартен“, МЦКИРМ „Света Елисавета“, „Изи Асет Мениджмънт“, Винпром Пещера, „Хлебопроизводство и сладкарство“ – Троян, „Марицвет“, „Кока-Кола България“, хотелите „Балкан“, „Ростов“, „Кайлъка“, Туристически дом – Плевен.

За всички жители и гости на града ще бъде организиран безплатен транспорт до „Кайлъка“, като автобуси ще тръгнат от жп гарата в 9 и 9.15 ч., като ще спират на всяка спирка. След края на фестивала – около 13-13.30 ч., автобусите ще върнат обратно зрителите, като е предвидено гости и участници във фестивала да се хванат заедно на хорото на площад „Възраждане“ под съпровода на жива музика.
В аванс Демирев обяви и датата за следващото четвърто издание на фестивала. Той ще се проведе на 2 юни 2018 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: