Днес изразяваме съпричастността си към засегнатите от ХИВ

21.05.2017 10:46

Мотото на тазгодишния Ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ е  „Ending AIDS Together”, адаптирано на български като „Заедно да спрем СПИН!” (www.candlelightmemorial.org).

Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, от гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на живеещите с вируса, от увеличаване на ресурсите за превантивни програми и за изследване и лечение, както и от привличане на граждани към дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията.

2 556 са регистрираните ХИВ-позитивни лица в България до 16 май тази година. От началото на 2017 г. са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. Към 30 април в секторите за лечение се проследяват 1 212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение.

Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите с ХИВ-инфекция. Починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22 лица, а от 1986 г. до началото на т.г. броят на починалите е малко над 1000, по данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит.

През 2016 г. министърът на здравеопазването утвърди методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено с препоръките на Световната здравна организация за лечение на всички открити ХИВ-серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна и готовност за придържане към терапията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: