Вандали не простиха и на паметника на генерал Скобелев в Плевен

18.05.2017 13:43

Паметникът на генерал Скобелев в Плевен е пострадал от действия на вандали, които са счупили част от сабята му. Поредният хулигански акт стана причина за пресконференция, която даде днес пред медиите кметът Георг Спартански. Във връзка със случая той е разпоредил проверка, вследствие на която липсващата част от сабята е била намерена. Полицията е била сигнализирана от граждани, че парчето се намира под монумента на Скобелев, след което органите на реда са го взели и с протокол са го предали на РВИМ – Плевен.

По думите на кмета, определено по сабята личи физическо въздействие, но за щастие злосторникът не е успял да осъществи плана си докрай и да отмъкне бронзовата част. Този изключително неприятен инцидент се случва в навечерието на откриването на изложбата, с която България се представя в Държавния исторически музей в Москва и ми се иска да вярвам, че това посегателство не е провокация във връзка с тази проява, а е дело на лица, които се занимават с продажба на цветни метали, коментира Георг Спартански. Той посочи, че благоприятната развръзка не следва да ни успокоява, тъй като вандалските посегателства в Плевен са често срещано явление и припомни, че преди години хулигани посегнаха и на овалния барелеф на генерал Скобелев на входа на Скобелев парк.

Спартански информира, че незабавно ще организира възстановяването на повредения монумент на Белия генерал, като изрази благодарност към бизнесмена Магдален Димитров, който се е ангажирал да заплати всички необходими разходи по ремонта на паметника.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: