Задържаха шофьора, причинил катастрофа със загинал велосипедист в плевенско село

17.05.2017 11:40

По искане на Окръжна прокуратура – гр. Плевен съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на мъж, който при управление на автомобил е причинил смърт на 19-годишен велосипедист. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Ренат  К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление  по чл.343 ал.3, пр.1 и пр.4, вр. ал.1, вр.чл.342 ал.1 НК, за това, че на 14.05.2017 г. в с.Обнова, обл.Плевен, при управление на лек автомобил допуснал пътнотранспортно произшествие при което е причинил смъртта на 19-годишен велосипедист.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление за което  е привлечен като обвиняем и което се наказват с лишаване от свобода. Налице е реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.  Касае се за престъпление с висока степен на обществена опасност, за което  предвиденото наказание е лишаване от свобода от 3 до 15 години,   веднага след извършване на престъплението обвиняемия се е укрил, като е  установен и втори квалифициращ признак – пияно състояние. Същият   е осъждан два пъти за шофиране след употреба на алкохол.

С оглед вида на извършеното престъпление, съдебното минало  и особеностите на характера на обвиняемия и поведението му след извършване на престъплението сочат, че той би могъл  да извърши и  други  престъпления, свързани с осуетяване възможността за събиране на доказателства по обвинението и/или  затрудняване на разследването по досъдебното производство, поради което съдът взе мярка за неотклонение ”задържане  под стража”.

Определението на Окръжен съд – Плевен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново

#тагове:

НАЙ-НОВИ: