Над 500 човека от 20 държави се включват в Маратона на приятелството в Плевен

16.05.2017 14:37

Броени дни остават до провеждането на четвъртия Mаратон на приятелството Плевен. На 21 май събитието традиционно ще привлече към красивия северозападен български град стотици малки и големи фенове на активния начин на живот, както от страната така и от чужбина.
Събитието, което се превърна в едно от най-важните за региона, ще стартира още на 19 май със специална церемония по откриването на най-голямата открита фитнес площадка в града, чието строителство беше подкрепено със средства, събрани в рамките на миналогодишната благотворителна кауза на състезанието.
Организаторите разкриха каква ще е и тазгодишната социална кауза на Маратон на приятелството – Плевен, а именно набиране на средства за построяване на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града. Всеки участник в маратона ще може да допринесе със своята регистрация за начинанието, което ще превърне град Плевен в още по-добро място за младите любители на активния начин на живот. Средствата от продажбата на официални тениски на маратона през годините ще бъдат дарени за каузата.


Желаещите да се включат в надпреварата все още могат да се регистрират до 18-ти май онлайн на адрес http://plevenmarathon.com/registration/, като при достигане на максималния брой, регистрацията ще бъде затворена и по-рано. В случай, че има места, дошлите да се регистрират директно на място, ще могат да го направят на 20 май до 17 ч. включително в офиса на маратона в Центъра за работа с деца в началото наградската градина, на 2 минути от старт – финала. В маратона на приятелството Плевен може да участват както професионалисти, така и любители и всички, които искат да се заредят със спортен дух и добро настроение.


Организаторите са обърнали и специално внимание на активните любители на бягането в по-напреднала възраст – регистрацията на спортистите на възраст над 60 години е безплатна, а времето за участие в класирането е до 6 часа за маратона и до 3 часа за полумаратона. Всички непрофесионалисти, придружители на участниците, ученици и жители на града пък са добре дошли да тестват силите си на 3-километровия крос „Аз мога!“.
Маршрутите на маратона – 42.2 км, полумаратон – 21.1 км и щафета 2х10.5 км са сертифицирани, добре маркирани, осигурени и обезпечени с подкрепителни пунктове. Трасето включва разнообразие от градска среда, парк и шосе. Стартът и финалът ще са в центъра на града пред мавзолея, а самият маршрут минава през основните забележителности в и около Плевен – мавзолея, централната част, парк Кайлъка, историческият мост до с. Ясен. Подробна карта на маршрута на всички дисциплини може да бъде намерена на официалния сайт на състезанието http://plevenmarathon.com/race-route/.


Маратон Плевен ще се проведе при следната програмата: на 21 май (неделя), стартът на маратона, полумаратона и щафетата е точно в 9:00 ч. В 9:15 е стартът на кроса „Аз мога“, а в 9:45 е стартът на детския маратон. В 10:30 ще се случи награждаването на победителите в кроса и детския маратон, а от е 14:00 – награждаването на победителите в полумаратона, маратона, щафета и детския маратон.
Последният, специално предназначен за най-малките любители на активния начин на живот се провежда втора поредна година и обхваща 3 възрастови групи (6-8 г., 9-10 г. и 11-12 г.). И тази година всеки финиширал малък маратонец ще получи специален медал и вкусотии!
Очаква се участниците в тазгодишното издание да надхвърлят 500 души от 20 страни, между които Япония, Буркина Фасо, Непал, Нигерия, САЩ, Великобритания и традиционно силно участие от Румъния, откъдето тази година ще се включат и доста доброволци.


Награди очакват и всички редови участници в „Плевен Маратон 2017“. Два специални велосипеда BMW ще бъдат изтеглени чрез жребий в края на церемонията по награждаването на победителите. При кого ще отиде всеки един от велосипедите, ще разберем на 21-ви май в 14 ч. Наградите ще бъдат изтеглени между всички регистрирани и завършили участници в маратона, полумаратона и щафетата. Победителите трябва да покажат състезателния си номер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: