РУО-Плевен: До 5 юни ще бъдат обявени резултатите от изпитите при седмокласниците

14.05.2017 16:32

Съгласно графика, утвърден със заповед на министъра на образованието и науката, през учебната 2016/2017 година, националните външни оценявания /НВО/ за учениците от 7 клас ще се проведат: по Български език и литература на 19 май 2017 г.; по Математика на 22 май 2017 г.;

Началото на изпитите по БЕЛ и по математика е 10:00 часа, припомнят от Регионалното управление на образованието – Плевен.

Учениците полагат изпитите от НВО в училището, в което се обучават. В деня на изпита учениците се явяват в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща мястото за явяване на изпита чрез тест. Заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа.

Националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) и по математика е писмен.

Равнището на компетентностите на седмокласниците и по двата предмета се проверява чрез тест в два модула с време за работа:

  • по първия модул – 60 минути;
  • по втория модул – 90 минути.

Продължителността на изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика не включва времето за съобщаване на изпитния вариант и техническата подготовка за започване на втория модул.

Продължителността на изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика за ученици със специални образователни потребности се удължава с 40 минути спрямо продължителността на всеки от модулите.

Оценката на изпита от националното външно оценяване се формира в точки като сбор от резултатите от двата модула, като максималния брой точки от двата модула – 100, за първия модул – 65, а за втория модул – 35 точки.

С резултатите от изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика в края на VII клас се осъществява приемането на места по държавния план-прием на ученици в VIII клас.

Резултатите от тестовете по БЕЛ и по математика ще бъдат обявени до 05.06.2017 година.

С влизането в сила на Закона за предучилищно и училищно образование и наредбите към него, през учебната 2016 – 2017 г. учениците в VІІ клас завършват основно образование и получават свидетелство за основно образование с годишните оценки от предметите, изучавани в VІІ клас.

От учебна година – 2017 – 2018 г. в основните училища няма да има обучение в VІІІ клас и всички ученици от тези училища следва да кандидатстват за ново училище – профилирана гимназия, в профилирани или професионални паралелки на средните училища и/или в паралелките на професионалните гимназии.

Учениците от средните училища могат да продължат образованието си в тях като също кандидатстват за предлаганите паралелки, но могат да изберат и професионална или профилирана гимназия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: