Некачествена вода са пили жителите на няколко населени места в Плевенско

10.05.2017 15:06

За периода от 24.04. – 05.05.2017 г. инспекторите от РЗИ – Плевен са извършили изселдавния за качеството на питейната вода в 15 населени места в Плевенска област, съобщават от Здравната инспекция. По показателите, включени в постоянния мониторинг, са изследвани 9 проби, а по показателите, включени в периодичния мониторинг – 19 проби. При първите е установено, че 4 проби не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Те са от Згалево, Пордим и Одърне и не отговарят по показателя „нитрати“.
Осем пък са пробите, включени в периодичния мониторинг, които не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата. Те са взети в Червен бряг, Рупци, Радомирци, Згалево, Одърне и Каменец. В последните три села водата не отговаря на изискванията по показател „нитрати“, а в останалите населени места – по показател „мътност“.
През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ – Плевен за преустановяване на водоподаването.

В населените места на област Плевен, не е констатирано надвишаване на параметричната стойност на показателя „естествен уран” във водата на крана при консуматора, което е установено в резултат на дългогодишно извършван мониторинг от страна на РЗИ – Плевен, „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ЕООД – Плевен и „АСПАРУХОВ ВАЛ“ ЕООД – Кнежа, както и с липсата на източници на замърсяване в региона.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: