Най-старата писменост в света представя РИМ – Плевен за Нощта в музея

10.05.2017 12:40

Както „Плевен за Плевен“ вече писа, тазгодишната инициатива по повод Европейската нощ на музеите и галериите в РИМ – Плевен ще протече под мотото „Магията на театъра“. Повече за програмата на пресконференция днес разказаха директорът на културния институт д-р Володя Попов и ръководителят на Направление „Нова и най-нова история“ Нели Дакова. Проявата се организира съвместно с Община Плевен на 13 май, събота, като вратите на музея отварят за посетители в 19 ч. и експозициите на РИМ ще могат да бъдат разгледани до 01 ч.

Тази година на вниманието на плевенчани и гостите на града ще бъдат представени четири интересни изложби. Това са „Препарирани животни“ от фонда на РИМ – Плевен, която ще може да бъде видяна в Експозиция „Природа“, изложба-живопис на младата и талантлива художничка Фелис Фарукова – в I изложбено фоайе на втория етаж на РИМ, „Светът на Иван Радоев“ – във II изложбено фоайе на втория етаж, а акцент сред експозициите ще бъде поставен върху изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“. Нейното откриване е в 19.30 ч. в I изложбена зала на втория етаж. В изложбата са включени над 40 керамични фрагмента от територията на цяла България, датирани в епохата на халколита – 4 800-4000 г. пр. Хр., върху които е представена система от знаци, чрез които древният човек е пренасял информация. Идеята за тази изложба се роди след откриването край село Рибен на фрагмент от глинен съд със знаци и символи, сподели директорът на музей д-р Володя Попов, допълвайки, че тези знаци са носели определено съдържание и смисъл за времето, в което са създадени. Попов отбеляза, че фрагментите с писмени знаци, открити на територията на България, които гостите на музея ще видят в изложбата, предхождат писмеността на Шумер и Египет, датирана 2000 години по-късно и обясни, че откриването на този вид протописменост е доказателство, че първата форма на писмено предаване на информация е ставало точно тук – на Балканите, в България. Включените в изложбата експонати са от фондовете на РИМ – Плевен, НАИМ – БАН и още 11 музея в страната, като също така са подготвени и 23 табла с фотоси. Като продължение на експозицията, ще бъде организирана и тематична конференция, която ще се проведе през есента във Враца, каза още д-р Володя Попов.

Втората част от програмата за Нощта в музея ще продължи в парка на музея в 21 ч. с музикално-сценичния спектакъл „Магията на театъра“. Гостите в РИМ ще видят мултимедийната презентация „Театърът в Плевен“ с водещ актьорът Георги Ангелов, която ще разкаже за историята на театралното изкуство в нашия град. Участие в спектакъла ще вземат Тримата славянски тенори – Григорий Полишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски. В 21.30 ч. пък започва спектакълът на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен „Женско царство“ с режисьор Ива Николова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: