Музей бе открит днес в НУ „Христо Ботев“ – Плевен

10.05.2017 12:46

По повод 85 годишния юбилей на НУ „Христо Ботев“ – Плевен днес в училището бе открит музей. Директорът Цветелин Горанов разказа, че  създаването му се провокира от богатата история на учебното заведение.

Експозицията е подредена в самостоятелно обособена сграда в двора и представя развитието на школото от създаването му през 1932 г. до днес. Тя е подредена хронологично и тематично. Представените снимки от миналото и настоящето, документи, летописни книги, стар училищен звънец, акордеон, с който са провеждани часовете в първите години от създаването му, са само част от интересните експонати.

Част от музейната експозиция е посветена на патрона на училището. На една от стените е закачена оригинална картина, изобразяваща слизането на Христо Ботев и четата му на козлодуйския бряг през 1886 г.

Гости и партньори в осъществяването на инициативата са полк. Николай Бешев – началник на Плевенски гарнизон, о.з. подп. инж. Радослав Георгиев – председател на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ – Плевен, о.р. полк. Инж. Валери Димитров – член на сдружението и Димитър Руски – учител по история.

Музейната експозиция предизвика интерес и у най-малките ученици, увеличи любопитството им и те се почувстваха истински ботевци, горди възпитаници на училището и част от неговото настояще и светло бъдеще.

Снимки и информация: НУ „Христо Ботев“ – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: