Малки доброволци от Плевен са номинирани за Първите годишни награди „Героите“

04.05.2017 13:23

„Преди шест месеца три единадесетгодишни деца влязоха в Детска градина „Първи юни“ – Плевен. Не беше трудно да разпознаем Валентин, Цветомила и Елеонора. Децата са в четвърти клас. Валентин Петров и Цветомила Симеонова учат в СУ „Стоян Заимов“, Елеонора Начева в НУ „Патриарх Евтимий“. Често се случва да ни посещават бивши възпитаници на детската градина, дошли за кратко, за да видят учителите си или да си припомнят времето, прекарано тук. Тези деца имаха различна идея: „Искаме да правим нещо заедно. Може да почетем приказки на децата. Може да играем с тях…“, разказва директорът на ДГ „Първи юни“ Александра Иванчева.


Очаквахме, че интересът на порасналите деца към живота в детската градина ще стихне постепенно, притиснат от учебните им занимания, не крие тя. Те, обаче, дойдоха отново – за втори път, за трети, десети път, вече не броя. По уговорка с учителите, влизаха в групите в следобедните часове, бяха партньори на учителите и децата. Идваха подготвени с игри от всички области на познанието. Без да са професионално подготвени, опитваха тренират речевите, социални, художествени, двигателни умения на малките. Всеки път на раздяла питаха: „Кога ще е удобно да дойдем пак?..“


„Не можех да откажа на желанието на децата за партньорство. Учудваше ме ентусиазмът им, но ме възхищаваше детското им доброволчество. Те отделяха от личното си време за доброволческа кауза“, посочва още Александра Иванчева.
Питах ги: „Защо го правите?..“
Валентин: „Реших да дойда в детската градина, защото исках да видя учителите си и как се е променило всичко. Реших да забавляваме децата, защото ги харесвам и ми е интересно какво ги влече, какви искат да станат като пораснат…“
Цвети: „Нещото, което ме накара да организираме четене и игри в детската градина е, че много просто обичам децата. Любимият ми момент е, когато директорката ни покани в кабинета да говорим за себе си. Въобще всичко ми харесваше с изключение на момента, в който госпожа Нинова си тръгна от детската градина…“


Заради чистия детски ентусиазъм да раздават от свободното си време доброволно в полза на кауза – да са полезни на другите, номинирахме децата за годишните награди на TimeHeroes за доброволчество за 2017 г. Ето писмото, което получихме:

От името на TimeHeroes имам удоволствието и честта да поканя младите доброволци Цвети, Ели и Вальо на официалната церемония по връчване на Първите годишни награди ГЕРОИТЕ – на 11 май от 18:30 ч. в София.
Щастливи сме, че техните имена са сред номинираните доброволци и се надяваме тримата да имат възможност да присъстват на церемонията заедно със своите родители или преподавател.

Ще очакваме с нетърпение!

Елена Друмева
TimeHeroes
редактор

#тагове:

НАЙ-НОВИ: