Състезатели на ШКК „Спартак 14” ще участват на първенство и купа по Шотокан карате-до в Сърбия

27.04.2017 10:29

От 5 до 7 май в сръбския град Суботица ще се проведе  Европейско първенство и купа по Шотокан карате-до. Очакват се не по-малко от 1500 участници от над 40 държави. Най-малките участници в Европейското първенство са на 10 г. , а в Европейската купа, която ще тече паралелно – на 8 г.

Първенството се организира от Световната шотокан карате-до организация на обединените нации ( SKDUN ). За територията на РБългария федерацията, която е лицензирана да представлява спорта Шотокан карате-до е Българска федерация Шотокан карате-до ( БФШК).

От 2011 г. до този момент представителите на българския Шотокан печелят голям брой високи отличия в този нов спорт за територията на България. Шотокан има собствен правилник за провеждане на състезания- това е автентичния правилник за състезания, който сенсей Накаяма въвежда за своите ученици. Накаяма е майсторът, който наследява управлението на JKA след смъртта на Гичин Фунакоши ( създателя на Шотокан карате). Новаторското в правилника е провеждането на детска дисциплина- санбон кумите, която дава възможност на деца под 12 г. да участват на такъв висок ранг първенства.

Плевенският шотокан карате клуб „Спартак 14” ще излъчи за пореден път свои представители на този висок форум.

В престижната възраст „жени и мъже”, федерацията определи да ни предсталява отбор по шотокан ката в състав Маринела Петрова, Боряна Илиева и Екатерина Ядкова. В дисциплината шобу кумите са определени да представляват България:

Мирела Йолова – Вицесветовна шампионка за 2016 г., ученичка на Езикова гимназия- Плевен

– Натали Йонкова – Шампионка от Световната купа през 2016 г. и ученичка на Спортно училище към клуб Спартак 14

– Станислав Добрев – Вицесветовен шампион за 2016 г., ученик на Езикова гимназия- Плевен

– Марк Томов – Световен шампион за 2015 г., ученик на Езикова гимназия- Плевен

– Тодор Тодоров – Вицесветовен шампион за 2016 г., ученик на гимназия „Ив. Вазов”

– Ивайло Боев – Бронзов медалист от Световното първенство през 2016 г. , ученик на гимназия „Ив. Вазов”

– Петя Николова- Бронзова медалистка от Световното първенство през 2016 г. , ученичка на Езикова гимназия- Плевен

В Европейската купа, която се провежда паралелно с първенството ще вземат участие 15 наши състезатели, сред който утвърдените многократни медалисти от Световни и Европейски купи  Тихомир Тодоров, Никола Чонов, Гергана Атанасова и Елица Станчева. В престижната възрастова група „мъже и жени”, представителят на плевенския клуб ще е Калин Стефанов, Вицесветовен шампион от Световната купа през 2016 г. и ученик на Спортно училище – Плевен към клуб Спартак 14.

„ Всички наши състезатели са отлично подготвени , за да представят отлично РБългария, града ни и клуба си. Бяха проведени редица турнири и контролни срещи в рамките на подготовката им, а резултатите им от Държавното първенство по Шотокан за 2017 г. доказват отличната им подготовка към момента.”, заявиха треньорите им Милена Кирниколова и Маринела Петрова.

Снимки: ШКК „Спартак 14”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: