Плевенчанин представя България в Европейския конкурс за млади учени

27.04.2017 15:43

Петима български ученици ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който ще се проведе в естонската столица Талин през септември 2017 г. Това са победителите от тазгодишния Национален конкурс „Млади таланти“, организиран за 19-ти път от Министерството на образованието и науката (МОН).
Журито на конкурса класира на първите три места проектите „Структура на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа“ на Чавдар Лалов от Математическата гимназия „Гео Милев“ – Плевен, „Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане“ на Василена Цветанова и Радослав Димитров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив, и „Търсене на променливи звезди в разсеяния куп NGC7243“ на Симона Христова от Природо-математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, и Теодор Алексиев от СМГ „Паисий Хилендарски“ – София. Всеки проект ще получи и парична награда от 1500 лв.
Грамотите за успешно представяне на учениците бяха връчени днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков на официална церемония в МОН. Той посочи, че целта на конкурса „Млади таланти“, който е част от съпътстващите инициативи на рамкова програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, е да дава стимул на младежи между 14 и 21 години с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си.
Тази година в Националния конкурс постъпиха 33 проекта, като журито допусна за участие 30 от тях. Номинираните бяха предимно от математическите гимназии в София, Пловдив, Варна, Русе и Габрово. Най-много разработки имаше в тематичните направления информатика -17, математика -10 и инженерни науки -3.
Освен трите големи награди, журито присъди и поощрителни за проектите „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника“ на Сиел Шефкетова от СУ „Петко Рачов Славейков“- Кърджали, „Obitcoin – криптоакции за дигитални кооперативи“ на Звездин Бесарабов от Националната Природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ в София. Двамата ще получат по 1000 лв.
Други три проекта бяха избрани да представят България на изложението EXPO Sciencе Europe 2017 г, което ще се проведе през август във Форталеза, Бразилия. Това са „Оптичен кардиограф“ на Николай Пашов от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“-София, ExoBrahium (RobotHand v.7-8)“ на Георги Георгиев от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”- Габрово и Симеон Симеонов от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади”- Габрово, и „Как да намерим Принцеса или търсене на движеща се цел в граф“ на Асел Исмолдаева от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“- Варна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: