Плевен бе домакин на семинар на тема „Нашата прекрасна Вселена“

25.04.2017 8:29

“Нашата прекрасна Вселена” бе темата на проведения на 21 април в зала “Гена Димитрова” на Регионална библиотека “Христо Смирненски” – Плевен Национален семинар с учители по природни науки по проект за космически технологии, ресурси и квалификация на учители SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса). Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – Байкал е координатор за България. Семинарът бе организиран от Община Долна Митрополия/Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, Регионално управление на образованието Плевен и катедра Астрономия, Физически факултет на СУ „Климент Охридски” в партньорство с Басейнова дирекция Дунавски район, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите Плевен, направление “Природа” на Регионален исторически музей Плевен и Съюз на физиците в България, клон Плевен.
На откриването присъства Георги Йончев, зам.-кмет на община Долна Митрополия, ст. експерт по ПНЕ при РУО – Плевен Катя Трифонова, както и представители на партньорските организации. Семинарът бе открит от Иво Джокин, ръководител проект и Общински център за извънучилищни дейности, община Долна Митрополия. Голям интерес предизвика презентацията на гл.ас. д-р Владимир Божилов от катедра Астрономия на СУ за “Загадката на черните дупки”. Програмата продължи с практически дейности по тестване на образователни ресурси от проекта “Модел на черна дупка” за учителите по физика и астрономия, “Да превърнем водата в киселина и обратно…” за химици, “Ден и нощ в света-изследвай дневните и нощни животни” за биолози и тактилни изображения на Луна и Слънце за деца със зрителни нарушения – учители от специални училища.
Посланикът на SCIENTIX за България ст. п-л Цеца Цолова запозна учителите с най-големия и успешен проект на Европейската училищна мрежа за научно образование, ресурси и възможности за участие. Учителите бяха запознати също така и с програмата “Наука с и за обществото”, Хоризонт 2020 от д-р Владимир Божилов.
Всички участници получиха сертификат за участие, много образователни и рекламни материали по темата, както и книгата на д-р Владимир Божилов “Живот и вселена” със специално пожелание към всеки учител.
Проектът се координира от Европейската училищна мрежа, SCIENTIX, Европейската Космическа Агенция, Университета в Лайден а партньори са над 23 организации от цяла Европа и Африка. Семинарът се проведе във връзка с Деня на Земята – 22 април. Във фоайето на залата бе представена изложба от астрофотографии на Николай Димитров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: