Интермес

Двама от плевенската престъпна група опитали да се укрият, ударили полицейска кола със 100 км/ч

25.04.2017 13:25

В резултат на постигнатото професионално взаимодействие, на територията на Плевен бе неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с рекет; петима са привлечени към наказателна отговорност. Подробности по разследването оповестиха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Наблюдението върху организираната група, занимавала с рекет, изнудване, палежи, побои и други престъпления на територията на Плевен, е започнало преди шест месеца, поясни Гешев. Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им. Операцията е реализирана след активна работа на служители на сектор БОП в Плевен, започнала от средата на миналата година. Направената от тях прецизна оценка позволи да се вземат предварителни мерки и да се планират всички детайли, обясни гл. комисар Ивайло Спиридонов. В хода на операцията двама от членовете на групата опитали да избягат и да се укрият, със скорост над 100 км единият ударил служебен автомобил, но след кратко преследване шофьорът бил задържан.
В резултат на предприетите професионални действия петима мъже са привлечени към наказателна отговорност. При обиски в колите и на адресите им са открити и иззети множество нотариални актове за прехвърляне на земя, което е ставало насилствено.
Главен комисар Ивайло Спиридонов призова пострадали от групата да съдействат на прокуратурата, въпреки страха. Той бе категоричен, че държавата има възможности да гарантира и защити свидетелите.
„Няма да позволим да съществуват такива регионални, криминални владения“, заяви категорично административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев . Той даде висока оценка на постигнатото професионално взаимодействие с ГДБОП и заяви, че аналогични операции ще продължат на територията на цялата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: