Абитуриенти от Долни Дъбник научиха какви са възможностите за намиране на работа у нас и в чужбина

24.04.2017 13:51

16 ученици от 12 клас на Професионална гимназия по селско стопанствоПрофесор Иван Иванов”, Долни Дъбник, участваха в информационна среща, насочена към младежи, завършващи средно образование. Срещата бе организирана от екип от бюрото по труда в Долна Митрополия, филиал Долни Дъбник.

Експертите предоставиха подробна информация за дейността и услугите на Агенцията по заетостта, които младежите могат да получат, след като посетят бюрото по труда и се регистрират като търсещи работа лица. Акцентирано бе на посредничеството при намиране на работа, информират от Пресцентъра на АЗ.

Младежите бяха запознати с възможността за работа през летния сезон към фирми от региона и обявените свободни места за сезонна заетост в курортните комплекси. Обсъдени бяха и изискванията на работодателите, условията на работа, начините за кандидатстване и необходимите документи. Участниците в срещата се запознаха с Европейската гаранция за младежта и планираните мерки за интеграция на младите хора на пазара на труда.

Представени бяха схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, насочени към младежи. Учениците бяха информирани и за възможностите за включване в курсове за придобиване на професионална квалификация, организирани от ДП БГЦПО. Екипът представи подробна информация за възможностите за трудова заетост в чужбина чрез EURES мрежата, условията за професионална мобилност в Европейския съюз и сайта на EURES, България.

По време на дискусията младежите се запознаха с най-търсените професии за 2016 г. в региона  и страната, с актуални свободни работни места и прогнози за това какви кадри ще се търсят в бъдеще в региона.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: