Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд мъж, извършил данъчно престъпление

19.04.2017 13:44

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишен мъж за извършено данъчно престъпление. Обвинението срещу Петьо П. е за това, че през периода 13.09.2011г.- 13.03.2012 г. в гр.Плевен при условията на продължавано престъпление в качеството си на пълномощник на Б. П. П. /едноличен собственик за периода на м.09. и м.10.2011г./ и на И. С. С./едноличен собственик за периода на м.10.2011г./ на „Булген импекс“ ЕООД – гр.Плевен, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери 136 547,24 лв.- от които ДДС в размер на 90 863,96 лв., като използвал документи с невярно съдържание – СД по ЗДДС, регистри за покупките и неистински документи -фактури, които се изискват ежемесечно по Закона за данък добавена стойност, приспаднал неследващ се данъчен кредит и избегнал установяването и плащането на дължим годишен корпоративен данък по ЗКПО в размер на 45 683,28 лв. за финансовата 2011 г., като потвърдил неистина в подадена годишна данъчна декларация пред ТД на НАП, офис- Плевен – престъпление по чл.255, ал.3 вр. ал.1, вр. чл.26 от НК.
Обвиняемият искал да развива търговска дейност, но имал намерение да започне работа и като държавен служител. Поради законовата несъвместимост на двете дейности, синът му регистрирал на свое име фирма „Булген импекс“ ЕООД, като упълномощил безсрочно баща си да извършва търговска дейност и да го представлява пред всички институции. След като синът бил приет за студент дружествения дял бил прехвърлен и едноличен собственик на капитала станал И. С. С., който също упълномощил безсрочно обвиняемият. Така Петьо П. реално осъществявал изцяло дейността на фирмата, като съставял съответните фактури и подписвал изготвените въз основа на тях справки декларации, а така също дневниците за покупки и дневниците за продажби.
ТД на НАП – Велико Търново, офис Плевен извършила ревизия на дейността на „Булген импекс“ ЕООД, която приключила с издаване на ревизионен акт, като били установени данъчни задължения. В хода на ревизията били извършени насрещни проверки на доставките за „Булген импекс“ ЕООД, при които не били представени годни доказателства и не било установено по безспорен начин наличието на реални доставки по издадените фактури.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: