Малко бижу се роди в Творителницата на плевенския Гутенберг (галерия)

17.04.2017 11:55

В навечерието на Великденските празници „Плевен за Плевен“ гостува отново във вълшебния свят на плевенския Гутенберг Диян Павлов – Джими. Повод да посетим Творителница „О писменехь“ стана най-новата рожба на креативния плевенчанин – умалено копие на гутенберговата преса, което предстои да отпътува за Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. УНИБИТ ремонтира една от залите си, която ще бъде открита официално през октомври и ще носи името на Яков Крайков – първият български печатар, като по този начин ще отдаде почит на този незаслужено забравен българин, разкри Джими. Той припомни, че именно в Творителницата „О писменехъ“ през юни миналата година се състоя плевенската премиера на книгата на Силвия Томова „Печатарят“, посветена на Яков Крайков. Оказа се, че представянето на романа е получило сериозна разгласа, като от Университета са проявили интерес към това, с което се занимавам и се обърнаха с молба да изработя умалено копие на гутенберговата преса, което да поставят в новата зала, сподели още той.

 

Първоначално, идеята на ръководството на УНИБИТ е била пресата да бъде висока не повече 50-60 см, но Джими преценява, че с подобни размери тя ще наподобява по-скоро сувенир и я конструира в мащаб 2:1 спрямо неговата преса. Малкото бижу, както го нарича създателят му, е напълно функциониращо, изпробвано е и вече са факт първите отпечатъци от него. Изработването отнема на Джими около месец и половина. Веднъж съм отиграл принципа при направата на голямата преса, за която ми бе нужно цяло лято и сега ми беше много по-лесно, допълва той. С характерното си чувство за хумор изобретателният плевенчанин отбелязва, че новата му преса е четвърта в света. Идеята да създам моята преса се роди в Охрид от местния майстор Любчо, който твърди, че неговата преса е „втора у свето“ – след тази на Гутенберг и така аз реших, че „третата у свето ке биде у Плевен“, с усмивка разказва Джими. Създателят на Творителница „О писменехь“ и Щампарница „Гутенберг“ не изключва възможността да направи и пета. „Ако има желаещи – нека заповядат! Мога да реагирам веднага!“, категоричен е той.

Освен пресата, дело на плевенския майстор, заслужено място в новата зала в УНИБИТ ще намерят още факсимилета от книги на Яков Крайков, печатарски инструменти, фотоси на тази тематика, а също така Джими ще предостави на Университета от своята ръчноизработена хартия, върху която всеки, който желае, ще може сам да направи свой отпечатък. Самият той ще бъде сред гостите на откриването, като на събитието ще направи пърформанс, в който ще покаже как се е печатало по времето на Гутенберг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: