Плевенска фирма взе участие в ливано-български бизнес форум в Бейрут

10.04.2017 8:53

Плевенската фирма „Хоризонт – Иванов” взе участие в ливано-български бизнес форум в Бейрут като единствен български представител от строителния сектор заедно с още десет български компании в рамките на работно посещение в Ливан от 4 до 7 април. Бизнес делегацията бе водена от председателя на Търговско – промишлената палата (БТПП) Цветан Симеонов. В състава й са били представители на фирми от секторите: селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, козметика, електроинженерство и алтернативни енергийни източници, туризъм и недвижими имоти, строителство, проектиране и инфраструктура, информационни технологии. Организацията на събитието е съвместна между БТПП и Българо-ливанския бизнес съвет с партньорите от Ливан.


„Има потенциал за развитие на бизнес отношенията между двете страни. Като мост между Изтока и Запада, Ливан предлага достъп на българските фирми до останалите арабски страни, а ние имаме възможност чрез навлизане на ливанския пазар да участваме във възстановяването на инфраструктурните обекти в Сирия ”, съобщи след завръщането си от Ливан зам. – председателят на Българо-ливанския бизнес съвет Светослав Богалински, мениджър „Бизнес развитие” в „Хоризонт – Иванов”. Той отбеляза, че за плевенската строително-инвестиционна компания това е поредно посещение в Ливан, което е било особено ползотворно и полезно. Компанията е в преговори с няколко ливански партньори от строително-инвестиционния сектор.
Според Светослав Богалински, строителният бизнес има много по-голям шанс да печели обекти там ако се обединяват няколко големи компании, защото мащабите са в пъти по-големи отколкото в България.
Коментирани са и някои конкретни обекти, чието развитие се очаква в перспектива.
В рамките на посещението на българската бизнес делегация са проведени срещи с председателя на Търговско-промишлената и земеделска палата (ТПЗП) на Бейрут и Планината Ливан Мохамед Шукей, с генералния директор Ливанската агенция за инвестиции и развитие IDAL Набил Итани, с мнистъра на икономиката .на Ливан Рид Коури. Проведени са и двустранни срещи по интереси с идеята да се оформят работни групи от компаниите в различните сектори с цел бъдещо партньорство.


„Ливанците са навсякъде и правят бизнес в цял свят, инвестират и в Гърция, Турция и Кипър и ние трябва да направим така, че да привлечем повече ливански инвестиции в България, подчетра зам.. – председателят на Българо-ливанския бизнес съвет. Целта на Съвета е да подпомага всякакъв вид бизнес, да спривлича нови членове, които имат интерес за съвместни партньорства с Ливан.
По данни от ливанска страна, стокообменът между двете държави е с голям дефицит за Ливан. 130 млн. долара към едва 12 млн. долара в полза на България за 2016 г.
До няколко месеца подобен форум ще се проведе и в България, с което визитата ще бъде върната. Очакванията са тогава да бъде подписан съвместен меморандум за подкрепа и сътрудничество между палатите и двустранните съветите за подкрепа на бизнеса.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: