Първо място за малките журналисти от СУ „Иван Вазов“ – Плевен

03.04.2017 8:29

Екипът на училищния вестник на СУ „Иван Вазов“ – Плевен „В@з Буки Веди“ участва в Петия национален журналистически конкурс „Григор Попов“, организиран от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград, с подкрепата на Община – Разград, Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието. Основната му тема бе „Светът под лупа“. Екипът се включи за втори път в тази надпревара и отново за втори път бе удостоен с първо място в своята възрастова група 8-12 клас в раздел „Вестници на хартиен носител“.


Церемонията по награждаването на отличените в творческата надпревара се състоя в голямата зала на НЧ „Развитие 1869“, бившия театър на Разград, на 31 март. Стана ясно, че в тазгодишното издание на конкурса са участвали 244 творби на 153 индивидуални участници и 41 колектива на вестници и радиопредавания. Комисията, която е класирала творбите, е в състав: Иван Джебаров – публицист, белетрист; Галина Маринова – публицист; Димитър Петров – публицист, краевед; Марина Бенова – журналист, кореспондент на БНР за региона и Петър Петров – журналист. Официален скъп гост на форума бе Теменуга Иванова, внучка на видния разградски журналист, чието име носи конкурсът. Тя сподели за нас неизвестни факти от живота на Григор Попов и спомени на негови приятели, връчи и Голямата награда на Петия национален конкурс на ученичката Елена Таракова от ПГИТ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Петрич за публицистичната й статия на тема „Нелегални имигранти или бежанци – какво предстои“.


Награждаването на победителите беше съпътствано с откриване на изложба с фотографии и документи за живота и делото на разградския журналист и общественик Григор Попов. Музикален поздрав към участниците в събитието поднесоха млади таланти от Музикалната школа „Илия Бърнев“ и Центъра за работа с деца – Разград.


Наистина като под лупа можеше да се види светът днес в тази огромна зала, събрала млади хора от всички краища на страната. В различни публицистични жанрове, всеки по своему и съобразно проблемите на региона си, бе опитал да види света и себе си днес. Председателят на журито Иван Джебаров искрено сподели надеждата си за бъдещето на България, която е открил, четейки нашите журналистически творби. Оцени ги високо и пожела на всички присъстващи да съхранят своята гражданска позиция, да не се страхуват да я изразяват, независимо от това, какъв път и какво бъдеще ще изберат за себе си.
Изключително сме щастливи, че на такъв голям форум бяхме забелязани и отличени с първа награда за своя труд. Още по-ценното за нас е, че получаваме за втори път първото място в един и същ конкурс, което означава, че сме подобрили или поне запазили нивото си като вестник. От своя страна ние от сцената на конкурса, наред с благодарностите към организаторите и пожеланията към всички наградени, обещахме, че ще се опитаме и следващата година да запазим своето първенство на най-добрия вестник. Най-важното е, че всеки от нас си го обеща и на себе си! Обещаваме го и на вас, нашите читатели!
Пътуването ни позволи да видим непознати за нас места, роди интересни идеи за бъдещето на вестника, случи любопитни срещи с любопитни хора, за които ще разкажем по-подробно в следващия брой на вестника. Очаквайте го в началото на май!

Мерилин Писина 11з
Преслава Кръстева 11б
Иван Жунтовски 10м
Камелия Григорова 9б

#тагове:

НАЙ-НОВИ: