В ДКЦ „Св.Панталеймон“ започна работа последно поколение апарат за изследване на костна плътност

31.03.2017 14:34

В ДКЦ „Св.Панталеймон“ започна работа последно поколение апарат за изследване на костната плътност. Произведен от „Дженерал Електрик” – водеща световна  компания  за производство на медицинска апаратура – серия Lunar iDXA. При диагностика на остеопорозата могат да се изследват – цяло тяло, гръбначен стълб,  лумбален сегмент фас и профил, бедрени кости, кости на предмишница. Може да се прави плътностен и морфологичен анализ на прешлените.

При изследване на цяло тяло се прави и тъканен анализ  – целотелесен и сегментен. Апаратът измерва прецизно и мастната тъкан. Препоръчително е изследване на костна плътност при: жени с ранна менопауза; жени в менопауза, жени над 50 години; жени, претърпели операции на яйчниците; мъже над 65 години; пациенти с нарушения в храненето (липса на прием на млечни продукти); пациенти със стомашно-чревни заболявания; пациенти с бъбречни, ревматологични, ендокринни или системни заболявания; пациенти, работещи в условия без достъп на слънчева светлина; пациенти, които приемат медикаменти, като антикоагуланти, стероидни хормони (хепарин, кортикостероиди), антидепресиви.

Промоционални цени на изследване на костна плътност на една област – 40 лв

Промоционални цени на изследване на цяло тяло – 70 лв

За информация и записване тел. 064 87 20 20.

Остеопорозата е скелетно заболяване, при което костите стават чупливи при незначителна травма. Обхваща над 200 милиона пациенти по света, предимно възрастни хора, най-често жени над 50 год.възраст.

Остеопорозата е наречена ”тихият крадец” защото не боли. Костната загуба е незабележима и едва наличието на счупване при незначителна травма сигнализира за нея.

Първичната остеопороза е резултат предимно на генетични предразположения, но влияние върху скелета оказват и много други заболявания, медикаменти, фактори от начина на живот като движение, тютюнопушене, прием на млечни продукти.

Най-добрият метод за диагностициране на остеопорозата е рентгеновото измерване на костната плътност. Костната минерална плътност се измерва в грам калций на квадратен сантиметър и след математическа обработка се съпоставя с плътността на здрави лица, както млади, така и от същата възрастова група.

Костната дензитометрия е неинвазивен метод за определяне на костната плътност. Измерването може да се осъществи на прешлените, бедрената шийка и костите на предмишницата. За ”златен стандарт” в изследването на костната минерална плътност се приема двойно-енергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) на поясните прешлени и бедрената шийка.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: